Naslovnica Život Perite zube da biste imali što zdravije srce

Perite zube da biste imali što zdravije srce

Pranje zuba tri ili više puta dnevno za 10 posto smanjuje rizik od fibrilacije atrija i za 12 posto rizik od zatajenja srca, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u stručnome časopisu Europskoga kardiološkog društva (ESC), European Journal of Preventive Cardiology.

Prethodna istraživanja ukazuju na to da loša oralna higijena rezultira pojavom bakterija u krvi, što izaziva upalu u organizmu. Upala povećava rizik od fibrilacije atrija (nepravilnog rada srca) i zatajenja srca (oslabljene sposobnosti srca da pumpa krv ili se opusti i napuni krvlju).

Studija je istraživala povezanost oralne higijene i nastanka spomenutih dvaju stanja, prateći tijekom deset i pol godina životne navike 161.000 Korejaca u dobi od 40 do 79 godina. Zaključeno je da je taj preventivni učinak vjerojatno posljedica smanjenja upale koja potiče pojavu kardiovaskularnih bolesti, prenosi portal Science Daily.

Među sudionicima ranije nije zabilježena fibrilacija atrija niti zatajenje srca.

Podvrgnuti su rutinskome liječničkom pregledu između 2003. i 2004. godine. Znanstvenici su tada prikupili informacije o njihovoj visini, težini, rezultate laboratorijskih pretraga, podatke o bolestima, načinu života, zdravlju zuba i usne šupljine te o oralnoj higijeni.

Tijekom praćenja ispitanika, koje je trajalo deset i pol godina, kod tri posto ili 4911 razvila se fibrilacija atrija, a kod 4,9 posto ili 7971 razvilo se srčano zatajenje.

Rezultate po kojima je pranje zuba tri ili više puta dnevno povezano s 10 posto manjim rizikom od fibrilacije atrija i 12 posto nižim rizikom od zatajenja srca tijekom 10,5-godišnjeg praćenja, znanstvenici doveli u vezu s brojnim čimbenicima, poput životne dobi, spola, socioekonomskog statusa, redovitog vježbanja, konzumiranja alkohola, indeksa tjelesne mase i popratnih bolesti poput hipertenzije.

Ovakav rezultat objašnjavaju mogućnošću po kojoj često pranje zuba smanjuje broj bakterija u subgingivalnom biofilmu (bakterije koje žive u džepu između zuba i desni), čime se sprečava translokacija u krvotok.

Jedan od autora studije, dr. Tae-Jin Song sa Sveučilišta Ewha Womans u Seulu, kazao je da je manjkavost studije u tomu što je analiza ograničena na jednu zemlju i kao opservacijska studija ne upućuje na uzročno-posljedičnu vezu.

No u prilog vjerodostojnosti studije kazao je da su on i kolege “proučavali veliku grupu tijekom dugog razdoblja, što dodaje na vjerodostojnosti nalaza”.

U uvodniku članka stoji: “Još je prerano preporučivati pranje zuba kao prevenciju za fibrilaciju atrija i kongestivno zatajenje srca, no uloga upala u nastanku kardiovaskularnih bolesti sve je evidentnija. Potrebno je provesti dodatne studije da bi se definirale strategije djelovanja značajne za javno zdravlje”.