Naslovnica Društvo Predsjednica kardinala Kuharića posmrtno odlikovala Veleredom dr. Franje Tuđmana

Predsjednica kardinala Kuharića posmrtno odlikovala Veleredom dr. Franje Tuđmana

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posmrtno je odlikovala nadbiskupa zagrebačkog kardinala Franju Kuharića Veleredom predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Predsjednica Republike Hrvatske donijela je u utorak odluku o odlikovanju nadbiskupa zagrebačkog kardinala Franje Kuharića, posmrtno, Veleredom predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

Predsjednica Republike Hrvatske predložila je ustanovljenje ovoga Velereda u redu odlikovanja koja nose imena hrvatskih državnih poglavara, kao izraz osobitog poštovanja njegovu djelu, koje će se svake godine dodjeljivati hrvatskim državljanima 10. prosinca, u povodu obljetnice smrti predsjednika Tuđmana.

Zacijelo nema Hrvata koji bi više zavrijedio biti prvi odlikovan ovim Veleredom od kardinala Franje Kuharića, crkvenog pastira i moralnog autoriteta hrvatskoga naroda, kojemu se ove godine navršila 100. obljetnica rođenja. Ovim odlikovanjem iskazujemo jedinstvenu zahvalnost čovjeku koji nas je iznimno mnogo zadužio kroz godine svoje svećeničke, a posebno nadbiskupske službe u Crkvi zagrebačkoj, ali i cijeloj Crkvi u Hrvata.

Uvijek promicavši nacionalno zajedništvo i državljansko jedinstvo, tijekom Domovinskog rata, u opravdanoj obrani Domovine, svojim je moralnim i duhovnim autoritetom zagovarao mirotvorstvo i pozivao hrvatski narod na pridržavanje kršćanskih moralnih načela. U godinama jugoslavenske komunističke vladavine dosljedno je promicao istinu o kardinalu bl. Alojziju Stepincu, branio opravdanu težnju hrvatskoga naroda za demokracijom i slobodom te povezivao domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Zagovarao je poštivanje vrijednosti svakog ljudskog života, od začeća do prirodne smrti, dostojanstvo ljudske osobe i obitelji te pravedne socijalne odnose.

Dr. Franjo Tuđman i kardinal Franjo Kuharić osobito su se međusobno cijenili i surađivali, poštujući autonomiju službi koje su im bile povjerene. Ovim činom iskazujemo im svoju zahvalnost za sve što su učinili za hrvatski narod, sve naše građene i domovinu Hrvatsku.

Svečanost uručenja odlikovanja bit će upriličena nakon predsjedničkih izbora, priopćeno je iz Ureda predsjednice.