Naslovnica Crkva Njemački biskupi proglasili homoseksualnost ‘”normalanim oblikom seksualne sklonosti”

Njemački biskupi proglasili homoseksualnost ‘”normalanim oblikom seksualne sklonosti”

25 September 2018, Hessen, Fulda: Cardinal Reinhard Marx (centre back), Archbishop of Munich and Freising and President of the German Bishops' Conference, as well as archbishops and cardinals, leave the Cathedral after the opening service of the Fall Plenary Assembly of the German Bishops' Conference. The German bishops traditionally meet in September at the tomb of St. Boniface in the East Hessian cathedral city. The long-awaited study on the extent of sexual abuse in the Catholic Church is the important item on the agenda of the four-day meeting. Photo: Arne Dedert/dpa

Povjerenstvo za brak i obitelj Njemačke biskupske konferencije zaključilo je da je homoseksualnost “normalan oblik seksualne sklonosti”.

Dvojica njemačkih prelata također su ustvrdila da Amoris Laetitia uči kako spolni odnosi ostvareni nakon razvoda nisu ni ozbiljno grešni niti zabranjuju primanje svete pričesti.

5. prosinca Njemačka biskupska konferencija objavila je priopćenje za javnost u kojem donosi rezultate stručnog savjetovanja o temi „Ljudska spolnost: kako o njoj znanstveno-teološki razgovarati i kako je crkveno procijeniti?

Savjetovanje, koje je uključivalo skup biskupa, seksologa, moralnih teologa, dogmatskih teologa i kanonskih pravnika, održano je u Berlinu i završilo je 4. prosinca. Vrijeme događaja podudaralo se s odlaskom njemačkih biskupa na njihov “sinodalni put”.

Prema priopćenju za javnost, stručnjaci su se složili da “ljudska spolnost uključuje dimenziju požude, prokreacije i odnosa”.

Također su se složili da je homoseksualnost jednako “normalna” kao i heteroseksualnost te da ni jednu spolnu privlačnost ne treba mijenjati.

„Također su se složili kako se seksualna sklonost muškarca izražava u pubertetu i poprima hetero- ili homoseksualnu orijentaciju. Obje pripadaju normalnim oblicima seksualne predispozicije, koje se ne mogu niti trebaju mijenjati posebnom socijalizacijom“, navodi se u priopćenju.

Priopćenje je ponudilo ovaj status normalnosti kao razlog zbog kojeg „bilo koji oblik diskriminacije osoba homoseksualne orijentacije treba odbaciti“, što je (prema njima) „već dugo vremena“ traženo od strane učiteljstva Crkve te ga je “izričito naglasio papa Franjo” u Amoris Laetitia.

Sporazum je ipak imao svoje granice. Nije postojao konsenzus o tome „je li učiteljska zabrana prakticiranja homoseksualnosti još uvijek aktualna.“ Stručnjaci se također nisu složili oko toga treba li i bračnim i nevjenčanim osobama dopustiti upotrebu umjetne kontracepcije.

U priopćenju njemačkih biskupa spominju se posebno nadbiskup iz Berlina Heiner Koch, šef Povjerenstva za obitelj i biskup Franz-Joseph Bode iz Osnabrücka. Obojica su sudjelovala na Sinodi o obitelji u Rimu 2015. Prema izjavi, obojica su istakla “nužnost rasprave koja se temelji na ljudskoj znanosti i teologiji i naglašava razvoj koji se već može naći u Amoris Laetitia“.

Kao primjer „razvoja“ u Amoris Laetitia, njemački biskupi navode kako se u dokumentu kaže da se „spolni odnosi nakon razvoda u ponovno sklopljenom ‘braku’ više ne ocjenjuje teškim grijehom, te da, u skladu s tim, opće isključenje od primanja Euharistije nije predviđeno”.

Podsjetimo kako je svojedobno kardinal Walter Brandmüller, predsjednik emeritus Papinskog odbora za povijesne znanosti, upozorio kako bi – nastavi li se ovim putem koji dovodi u pitanje Crkveno učenje o celibatu, muškom svećeništvu; homoseksualnosti; i braku – moglo doći do “nacionalne crkve” bez “gotovo ikakve veza s Rimom”. Kardinal je izjavio kako bi to “zasigurno bio najsigurniji put do konačnog propadanja” njemačke Crkve.

Izvor