Naslovnica Društvo Brinete se o njima i gledate ih kako rastu više od deset...

Brinete se o njima i gledate ih kako rastu više od deset godina, a morate ih prodati za pet dana

Za Željka Crnkovića uskoro dolazi najzahtjevniji dio godine. Tad sve ostale poslove stavlja sa strane. Na tjedan dana stavlja ključ u bravu i svoje informatičke tvrtke. Ni za što drugo nema vremena osim za prodaju božićnih borova. Ona ove godine službeno kreće iduće srijede 18. studenog i traje do Badnjaka 24. prosinca. Željko je druga generacija obitelji Crnković koja više od 20 godina uzgaja i prodaje božićna drvca

Njihova stabalca za vrijeme blagdana krasit će domove više od 1000 zagrebačkih obitelji. Otprilike toliko ih Željko proda svake godine, a očekuje da će isti rezultat polučiti i ove sezone.

‘Moj otac Nikola započeo je sve ovo. Obitelj se iz Krašića preselila u Zagreb i velik broj polja ostao je neiskorišten. Kad je već imao zemlju, odlučio je probati s borovima. Tijekom godina naučio je puno o njima – koliko im treba da narastu, što im smeta i kako ih njegovati. Malo-pomalo sadio ih je sve više pa danas na šest polja u Krašiću i u okolici Zagreba imamo posađenih više od 20 tisuća borova’, govori Željko dok sjedimo u njegovu automobilu u koji smo pobjegli od hladnoće.

Nalazimo se u rasadniku u Odranskom Strmcu, jednom od južnih rubnih zagrebačkih naselja koja nimalo ne odišu gradskim štihom. Oko nas su polja prekrivena mrazom. Cakle se na zubatom suncu kao i Željkove smreke. U tom svečarskom ruhu čekaju sječu koja kreće za nekoliko dana, piše tportal.hr

‘Sva stabla koja vidiš izrasla su iz sjemena koje skupljamo od češera borova. Jedni smo od rijetkih u Hrvatskoj koji imaju svoje sjeme. Kupujemo jedino sjeme nordijske jele jer je iznimno teško dobiti njezin češer’, objašnjava Željko.

Kako vas, kao vašeg novinara, ne bi zbunilo to miješanje pojmova ‘bor’, ‘smreka’ i ‘jela’ – samo kratka botanička digresija. Riječ je o tri srodne, ali različite biljke koje spadaju u porodicu borovki. U svakodnevnom govoru uvriježilo se pak da se borovima ili jelkama naziva sve zimzeleno i igličasto drveće koje se kiti za Božić.

Crnkovići uzgajaju običnu smreku, srebrnu smreku i nordijsku jelu. Zajedničko im je to što sve tijekom godina rasta traže puno brige i truda. Običnoj smreci da naraste do visine od dva metra, kada je spremna za rezanje i prodaju, treba oko osam godina. Njezinoj srebrnoj rođakinji i do 10 godina, a nordijska jela dolazi do te visine tek nakon 13 godina.

‘Borovi traže gotovo svakodnevnu pažnju, pogotovo dok su mali. Najgore je ljeti, kad je suša. Morate ih redovno zalijevati i to ne vodom iz vodovoda. Zemlja je tad vruća i kad biste ih zalili hladnom vodom, osušili bi se. Pripremite bačve u kojima se voda ugrije preko dana i onda ih polijete predvečer’, uči nas Željko.

U proljeće se mora pak boriti s travom, najvećim neprijateljem borova dok su nejaka stabalca.