Naslovnica Politika Grabar – Kitarović, Milanović i Škoro traže manje od hrvatskog entiteta i...

Grabar – Kitarović, Milanović i Škoro traže manje od hrvatskog entiteta i više od postojećeg stanja

Kolinda Grabar – Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro favoriti su na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. Što predsjednički izbori znače za Hrvate u BiH, tko se od kandidata njihovim lošim položajem najviše bavio, tko je najbolje artikulirao njihove probleme, a tko se dokazao konkretnim postupcima, za Dnevnik.ba analizirali su novinari Boris Rašeta i Milan Šutalo, Zdenko Ćosić, HDZ-ov predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije i Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

U nedjelju, 22. prosinca 2019. godine održat će se prvi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj. U utrci za Pantovčak na ovim izborima natječe se 11 kandidata, a najistaknutiji su Kolinda Grabar Kitarović, aktualna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a BiH, Miroslav Škoro nezavisni kandidat i Zoran Milanović, kandidat SDP-a.

Od 11 kandidata, samo je njih četvero spomenulo hrvatsko pitanje u BiH tijekom nedavnog sučeljavanja na HRT-u. Uz Milanovića, Grabar – Kitarović, Škoro, to je učinio i Anto Đapić. Hrvate u BiH ranije su u predizbornoj kampanji posjetili Grabar – Kitarović i Đapić.

Prvi se krug izbora održava u nedjelju 22. prosinca, a ako nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu u prvom krugu, hrvatski će državljani na birališta ponovno 5. siječnja 2020. godine.

U BiH registrirano je ukupno 92.663 birača, odnosno, birača bez prebivališta u Hrvatskoj, podatci su Ministarstva uprave RH. Rekordan broj birača za predsjedničke izbore u Hrvatskoj registriran je u Mostaru, njih čak 48 616. Hrvati u BiH svoje biračko pravo iskoristit će, osim u Mostaru, i u Banja Luci, Livnu, Sarajevu, Tuzli i Vitezu.

O tomu što znače predsjednički izbori u Hrvatskoj, odnosno, izbor predsjednika ili predsjednice Hrvatske, za Hrvate u BiH, za Dnevnik.ba, govore novinari Boris Rašeta i Milan Šutalo, Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke i Zdenko Ćosić, visokopozicionirani dužnosnik HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Zapadno-hercegovačke županije.

“Grabar – Kitarović vodila šizofrenu politiku prema Hrvatima u BiH“ 

“Nitko od kandidata za predsjednika Hrvatske nije artikulirao stavove politike prema BiH da bi zaslužio glasove Hrvata iz BiH. Primarno se referiram na tri kandidata koji imaju najveće šanse za pobjedu – Miroslava Škoru, Zorana Milanovića i Kolindu Grabar – Kitarović“, kazao je Slaven Raguž.

Aktualna predsjednica Hrvatske je, prema njegovim riječima, u svom mandatu pokazala jednu šizofrenu politiku prema Hrvatima u BiH.

“Jedan dan izjavi jedno, a drugi dan nešto sasvim drugo. Utjelovljenje je patološki autarkičnog odnosa Hrvatske prema Hrvatima u BiH i to djelima pokazujući kako smo mi polupismena domorodačka zajednica koju mesićevsko-karamarkovim rječničkom, treba učiti pecati, a ne davati mu ribu“, smatra Raguž.

Zdenko Ćosić, pak tvrdi, kako je samo Grabar – Kitarović, pokazala kako zna o čemu je riječ u kontekstu hrvatskog pitanja u BiH, te da jedino ona ima realnu mogućnost senzibilizirati međunarodnu javnost za tu problematiku.

“To je pokazala u proteklom mandatu, to su pokazali europski parlamentarci iz stranke koja ju kandidirala i to je ključni razlog zašto Hrvati u BiH trebaju  podržati Grabar- Kitarović kao i na prošlim predsjedničkim izborima“, kazao je Ćosić.

HDZ BiH čvrsto uz aktualnu predsjednicu 

HDZ BiH uputio je poziv Hrvatima i hrvatskim državljanima u BiH  da svoj glas daju Kolindi Grabar – Kitarović koja se, prema njima, ustrajno zalagala za prava Hrvata u BiH.

“U svom petogodišnjem mandatu kontinuirano se zalagala za poštivanje prava hrvatskog naroda u BiH na odabir vlastitih legitimnih političkih predstavnika i legitimno zastupanje na svim nivoima vlasti te, oštro osuđujući prekršaje ustavno-definiranih prava bh. Hrvata, pozivala na izmjene Izbornog zakona i zastupala političku, kulturnu, obrazovnu i medijsku ravnopravnost“, naveli su iz HDZ-a BiH.

Prema njihovom priopćenju, zastupanjem politike jednakopravnosti i neovisne političke opredijeljenosti hrvatskog političkog subjekta u BiH, kao predsjednica svih Hrvata isticala je razgovor o Bosni i Hercegovini i položaju bh. Hrvata na najvišim razinama svjetskih političkih razgovora.

Raguž napominje kako se  politika Grabar – Kitarović prema Hrvatima u BiH ogleda u činjenici da je njen savjetnik za vanjsku politiku, Mate Granić.

“Osoba koja je do kraja 80-ih prošlog stoljeća lobirala za opstanak Jugoslavije i koja je kasnije pokopala Hrvate u BiH suicidalnom politikom i odlukama, njen glavni savjetnik za vanjsku politiku govori ponajbolje o kvaliteti i iskrenosti njene politike prema nama“, kazao je Raguž.

Milan Šutalo smatra kako aktualna predsjednica Hrvatske, zagovara ono što je hrvatski minimum u BiH – izmjene Izbornog zakona u BiH i izbor legitimnih izaslanika u Dom naroda i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Glasom za Grabar – Kitarović, Hrvati u BiH najmanje riskiraju“ 

“To će se dogoditi samo ako Washington prisili Sarajevo da prihvati ono što nalaže presuda Ustavnog suda BiH. Pitanje je ima li Hrvatska što ponuditi Americi kako bi preko njih isposlovali ono što je od vitalne važnosti ne samo za Hrvate u BiH, već i za Hrvatsku, i ako ima je li to spremna učiniti. Bojim se da su odgovori na oba ova pitanja negativni”,kazao je Šutalo.

Bez obzira, ističe Šutalo, na njene gafove, Kolinda Grabar –  Kitarović, je za Hrvate u BiH najmanje loše rješenje, odnosno, glasanjem za nju, najmanje riskiraju.

Zorana Milanovića, prema Raguževim riječima, pojedine strukture Hrvata u BiH, predstavljaju kao državničku alternative HDZ-ovskoj  samodopadnosti, a argumentiraju to činjenicom da je posjetio Mostar kada su gorile institucije.

“Milanovićev posjet Mostaru usputna postaja“

“Njemu je tada Mostar bio usputna postaja pri ‘poslovnom’ posjetu pojedinim hercegovačkim gospodarstvenicima. Kolike su njegove državničke vrline ponajbolje govori činjenica kako mu je glavni savjetnik Orsat Miljenić, osoba koja je falsificirala dokumente kako bi haško tužiteljstvo imalo više materijala protiv hercegbosanske šestorke“, kazao je Raguž.

U Milanovićevom užem savjetničkom krugu je i Predrag Matić, podsjeća Raguž, koji za vrijeme svog mandata ministra branitelja u Hrvatskoj, opstruirao prava branitelja HVO-a.

“Sjetimo se samo izjava ‘kad dođe njihov ministar nek’ ih rješava’ i ‘Busovača zdraooo!’. Definitivno puno lošija opcija od Kolinde Grabar Kitarović“, kazao je Raguž.

Ćosić tvrdi kako bi SDP koji je kandidirao Milanovića, najradije ukinuo pravo glasa Hrvatima iz BiH.

“Uz časne iznimke, SDP bi najradije nama ukinuo pravo glasa i potpuno su ravnodušni prema hrvatskom pitanju u BiH. Logično je da od takve politike ne očekujemo mnogo“, kazao je Ćosić.
Hrvati u BiH, prema Ćosićevoj ocjeni,  ne mogu sebi dopustiti taj luksuz i uključiti se u ideološke i dnevnopolitičke obračune unutar Republike Hrvatske.

“Škoro Hrvate u BiH vidi kao publiku“ 

Miroslav Škoro se, prema Raguževoj ocjeni, pokazao kao valjana alternativa ustaljenoj politici koju utjelovljuju Grabar-Kitarović i Milanović kada je riječ o unutarnjoj politici Hrvatske.

“Nismo zaslužili da se program prema BiH svede na nekoliko rečenica na predizbornim skupovima. Ne postoji jasan i artikuliran program Miroslava Škore. Zadnjih je dana u nekoliko rečenica spomenuo Hrvate u BiH kao ‘partnere i saveznike’“, kazao je.

Ćosić je, također, istaknuo kako je politiku opasno estradizirati, posebno kada je riječ o BiH.

“Škoro ne doživljava Hrvate u BiH kao politički subjekt nego kao svoju publiku“, kazao je Ćosić.

Hrvatima u BiH je, tvrdi Raguž, preko glave poruka i čvrstih obećanja.

„Izjavio je Škoro kako će se zalagati za ‘suverenost Hrvata u BiH’, ali nije pojasnio niti na jednom mjestu što pod tim misli. Nemamo svog kandidata na izborima za predsjednika Hrvatske“, kazao je Raguž.

Prema njegovim riječima, na Hrvatima u BiH je da sami odluče o svojoj sudbini.

„Neće nama nitko pomoći dok mi sami sebi ne pomognemo, ma tko god bio predsjednik Hrvatske“, kazao je Raguž.
Rašeta, također, ističe kako najgora vijest za Hrvate u BiH glasi da kandidati za hrvatskog predsjednika neće rješavati probleme Hrvata u Hrvatskoj, a kamoli onih u BiH.

“Svih troje favorita traže manje od entiteta“ 

“Grabar – Kitarović je u mandatu nešto pokušavala, ali nije se pohvalila nijednim vidnim uspjehom. Milanović se hvalio brigom za Hrvate u BiH i odlaskom

Mostar, dok je Škoro za veća prava, ali što to znači trebalo bi vidjeti. Ukratko, na zapadu ništa novo“, izjavio je Rašeta.

Ipak, ističe Rašeta, svih troje favorita traže manje od entiteta a više od postojećeg stanja.

“Čini se da će svi inzistirati na Izbornom zakonu i to će biti to; sve drugo razlikovat će se samo u nijansama jer predsjednici nemaju niti fond novca niti političku moć da učine bilo što drugo“, kazao je Rašeta.

Dnevnik.ba