Naslovnica Zanimljivosti U Hitlerovoj “Vučjoj jazbini” pronađen upaljač koji radi i poslije 75 godina

U Hitlerovoj “Vučjoj jazbini” pronađen upaljač koji radi i poslije 75 godina

Poslije višenedjeljnih iskopavanja nekadašnjeg sjedišta Adolfa Hitlera na Istočnom frontu, smještenog u Poljskoj, pronađeno je više predmeta, između ostalog i upaljač koji još radi.

Zloglasno nacističko sjedište “Vučja jazbina” ostalo je u velikoj mjeri netaknuto otkako ga je Hitler napustio 1944. godine, prenosi RTS.

Među novootkrivenim predmetima koji se mogu vidjeti na snimcima nalaze se, između ostalog, češljevi, britve, četkice za zube, ploče, table i drugi predmeti koji su ostavljeni u ovom vojnom kompleksu smještenom u zabačenoj poljskoj šumi. Među pronađenim artefaktima našao se i upaljač koji, na opšte iznenađenje istraživača, radi i poslije 75 godina.

Na mnogim predmetima se nalazi žig sa svastikom i drugim nacističkim simbolima. Zenon Pjotrovic, generalni direktor historijskog lokaliteta, naglašava da je svako novo otkriće dragocjeno jer pokazuje kako je ovaj složeni sistem funkcionisao tokom rata.

Na primjer, istoričari su pronašli tanjir na kome je pisalo “berbernica”. “Vučja jazbina” je bila utvrđenje u kome je pukovnik Claus von Stauffenberg pokušao atentat na Hitlera 1944. godine. Nacisti su 1945. godine potpuno napustili bunker pred naletom sovjetske Crvene armije.

“Vučja jazbina” je otvorena za posjetioce početkom devedesetih.