Naslovnica Život U meso ubrizgavaju kemikalije, ribe drže u formalinu, a sir u pecivu...

U meso ubrizgavaju kemikalije, ribe drže u formalinu, a sir u pecivu je pravi monstrum

Zakoni o sigurnosti i deklariranju hrane su dobri, ali brojni trgovci i proizvođači ipak varaju – ustvrdila je beogradska nutricionistica Branka Mirković, navodeći šokantan podatak kako neki ribu, da bi duže djelovala svježe, drže u formalinu.

Nakon uistinu odvratne usporedbe ribe i leševa, Mirkovićeva ističe kako to što je hrana uglavnom bakteriološki ispravna automatski ne znači i da nije kritične kvalitete, jer je, upozorava, put od proizvođača od potrošača dovoljno dug za raznovrsne manipulacije.

– Kad kupite meso, koje vam u trgovini izgleda savršeno, i dođete kući, shvatite da je pola onoga što ste kupili voda jer se u meso ubrizgavaju svakojake otopine. Na kraju dobijete pola od kupljene gramaže, a meso do kuće dobije neprijatan miris – navodi nutricionistica.

Posebna prijevara su, tvrdi, takozvani pekarski proizvodi.

– Pekarski sir, koji se stavlja u bureke i peciva, nema nikakve veze sa sirom. Pravi se od pšenice i boje za hranu, to su vam monstrum sirevi. I takozvani pekarski med je zapravo najobičniji šećer – tvrdi Mirković.

Upozorava i na zamrznutu hranu: primijetite li da je u pakiranju hrana slijepljena u čvrstu masu, znači da nije ispravno zaleđena ili čuvana što u pravilu znači da joj je narušena hranjiva vrijednost, piše Slobodna Dalmacija.

Posebno upozorava na prijevare s deklariranjem kalorijske vrijednosti. Navodi primjere deklariranja na prednjoj strani pakiranja (u pravilu sitnim slovima) sitnim slovima kalorijske vrijednosti jedne porcije, što kupce dovodi u zabludu jer misle da cijelo pakiranje ima navedenu kalorijsku vrijednost, a zapravo ima tri i više puta veću. Problematično je i deklariranje šećera, tvrdi, jer se događa da piše kako proizvod ne sadrži šećer, a pun je fruktoze i laktoze.

Mirković smatra kako je sigurnija hrana kupljena u velikim lancima jer se više pažnje vodi o pakiranju i skladištenju hrane, no najsigurnije je hranu, preporučuje nutricionistica, kupovati u trgovinama u kojima kupac ima povjerenje u prodavača koji će mu sugerirati što je najkvalitetnije, osobito kad su u pitanju mesnice.