Naslovnica Gospodarstvo Hale mostarskog Aluminija odlaze pod zakup

Hale mostarskog Aluminija odlaze pod zakup

Uprava Aluminija koncem prošle godine uručila je otkaze za 362 radnika, odnosno svim preostalim radnicima nekadašnjeg giganta kojem su pregovori sa izraelsko-kineskim konzorcijem MT Abraham bili jedina nada za eventualno pokretanje proizvodnje.

Otpremnine
Otkazi su uručeni svim radnicima, ali sa različitim otkaznim rokom. To je učinjeno kako bi preostali radnici uspjeli završiti zaostale poslove. Rješenja su, saznajemo, morala biti zaključena sa posljednjim danom 2019, a kako bi se svim radnicima omogućila isplata otpremnina.

Iznos otpremnine zavisit će, ističu, od dužine staža svakog od radnika. Nekolicina njih u narednom mjesecu trebala bi biti angažirana sa novim ugovorima na poslovima osiguranja i održavanja visokog napona i opreme. Uprava će istovremeno, najavljeno je, i dalje pregovarati sa izraelsko-kineskom grupacijom.

Prva ponuda je odbijena, jer je inzistirano na subvenciji za električnu energiju i drugim pogodnostima od države. Emil Ćorić iz Sindikata zaposlenih kratko nam je kazao da je ministar energije FBiH Nermin Džindić nedavno najavio novu rundu pregovora, ali i da radnici nisu preveliki optimisti.

– Ne znamo šta će biti sa nama i sa Aluminijem. Potpisali smo rješenja o otkazima i otišli. Pitat ćemo Vladu o svemu kada dođe vrijeme za to. Ne znam kada bi mogli uslijediti pregovori, rekao nam je.

 

ABC portal