Naslovnica Zanimljivosti Ozračeni bureci i ćevapi postali problem u Vladi RS-a: „X-zrake nam utječu...

Ozračeni bureci i ćevapi postali problem u Vladi RS-a: „X-zrake nam utječu na zdravlje“

Službenici ministarstva trgovine i turizma su pokrenuli peticiju za oslobađanje od pregledanja hrane na ulazu u zgradu Vlade RS-a, jer se boje štetnih zračenja iz rendgen aparata.

Oni su izrazili bojazan da njihove bureke, ćevape, sendviče i sličnu hranu koju kupuju na pauzi rendgen aparati na ulazu u zgradu Vlade ozrače do te mjere da bi to moglo utjecati i na njihovo zdravlje, javlja BUKA.

Kako su napisali u svom zahtjevu i peticiji koju su potpisali radnici ministarstva trgovine i turizma, na ovaj potez su se odlučili jer „x zrake koje isijavaju rendgen aparati prilikom kontrole negativno utječu na svojstvo hrane i pića, a time i na zdravlje ljudi.“

Cijela priča je pokrenuta prije nešto manje od mjesec dana, kada su na ulazu u zgradu Vlade počele da se primjenjuju strožije kontrole, jer je tijekom interne istrage utvrđeno da osiguranje nije do sada radilo svoj posao u skladu sa propisanim odredbama.

Kako saznaje BUKA, nedavno je izvršena kontrola procedura pri ulasku u zgradu Vlade prilikom čega su interni istražitelji bez problema unijeli oružje u sam objekat. Nakon toga, kontrole pri ulasku su pooštrene.

A samim tim svi radnici su prinuđeni da svoju hranu provuku kroz rendgen aparat.

Od tada je među pojedincima zaposlenim u ministarstvu trgovine i turizma unošenje hrane koja se dodatno kontrolira provlačenjem kroz rendgen aparat postala glavna preokupacija.

Zbog „pobune“ radnika ministarstva trgovine i turizma čiji bureci i ćevapi su, kako navode, ozračeni, reagirali su i u MUP-u Republike Srpske, što pokazuje dopis koji je u posjedu Buke, a koji je prethodno proslijeđen Predsjedniku RS, Narodnoj skupštini i Vladi.

Naime, iz MUP-a je zatraženo od JZU Institut za javno zdravstvo mišljenje o štetnosti zračena rendgen aparata kojima se vrši pregled na objektima koji se posebno osiguravaju. U odgovoru iz Instituta su naveli da prilikom pregleda hrane, vode ili lijekova nema kratkoročnih ili dugoročnih efekata na njihovo svojstvo, odnosno da to ne može štetno utjecati na zdravlje ljudi, prenosi Ero.Tel.