Naslovnica Život Sarajevo već treći dan zaredom najzagađenija prijestolnica svijeta, građane šalju na ‘terapiju’...

Sarajevo već treći dan zaredom najzagađenija prijestolnica svijeta, građane šalju na ‘terapiju’ po okolnim brdima

Sarajevo je i u nedjelju, treći dan za redom, bilo na vrhu popisa gradova svijeta u kojima je zabilježen najveći stupanj onečišćenja, podatak je dostupan na mrežnim stranicama AirVisual-a koji prikuplja podatke s mjernih postaja sa svih kontinenata.

Prema podacima dostupnima u nedjelju ujutro indeks kvalitete zraka (AQI) u Sarajevu bio je čak 405 čime je glavni grad Bosne i Hercegovine ostao na vrhu ljestvice najzagađenijih gradskih sredina diljem svijeta.

Druga na popisu bila je pakistanska prijestolnica Dhaka gdje je AQI iznosio 245, a treća australska Canberra oko koje danima bjesne golemi požari i AQI je iznosio 198.

smog-sarajevo-2.jpg

Sva tri grada bila su označena kategorijom u kojoj je zrak opisan kao “vrlo nezdrav”.

U slučaju Sarajeva na stranicama AirVisuala zabilježno je prosječno teško onečišćenje zraka česticama prašine promjera 10 mikrometara na razini od 401 mikrograma po prostornom metru.

Međutim, stvarno stanje u nekim dijelovima grada bilo je još dramatičnije, odnosno gore od onoga u petak kada je zrak bio u kategoriji “opasnog po zdravlje” i kada se preporuča da pripadnici rizičnih skupina stanovništva poput djece, staraca i trudnica uopće ne izlaze iz kuća.

Meteorolozi postupno poboljšanje stanja zraka u Sarajevu predviđaju tek sredinom idućeg tjedna.

Onečišćenje zraka u Sarajevu nakon rata najvećim dijelom prouzročeno je individualnim ložištima na kruta goriva kojih ima više od 80 tisuća kao i gustim prometom vozila koje sarajevska kotlina jedva može apsorbirati, a svemu doprinose temperaturne inverzije tipične za zimske mjesece u kotlinskim područjima.

smog-sarajevo-3.jpg

Zbog dramatičnog pogoršanja kvalitete zraka gradska uprava Sarajeva odlučila je prepoloviti cijene karata za žičaru koja iz središta Sarajeva vodi do Trebevića, a od početka sljedećeg tjedna, ovisno o zagađenju, najavljuju se i izmjene u školskom rasporedu kako bi se rasteretio javni prijevoz.

Do kraja veljače građanima je omogućeno da se planine i čistog zraka dokopaju za desetak minuta po cijeni od 3 KM.