Naslovnica Društvo Objavljena lista najmoćnijih zemalja na svijetu, pogledajte gdje je Hrvatska

Objavljena lista najmoćnijih zemalja na svijetu, pogledajte gdje je Hrvatska

SAD, Rusija i Kina i dalje ostaju najmoćnije zemlje svijeta usprkos viđenjima drugih zemaljja, pokazuje to objavljena lista najmoćnijih zemalja svijeta.

Lista najutjecanijih zemalja koju objavljuje US News and World Report uzima u obzir utjecaj nacije, kao i političku, ekonomsku i vojnu moć. Lista je dio godišnje studije pod nazivom “Best Countries” koja procjenjuje 8o zemalja na temelju odgovora 21 tisuće ispitanika, piše Insider.

Na popisu osamdeset zemalja našle su se i Hrvatska, Slovenija i Srbija.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Srbija koja se našla na 44. mjestu liste. Srbija je opisana kao “mala država u centru jugoistočne Europe, s bogatom ratnom poviješću još od vremena srednjeg vijeka. Suvremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Europe – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom.”

Hrvatska je na 67. mjestu ljestvice, za razliku od prošlogodišnjeg 75. mjesta. US News and World Report o njoj piše sljedeće: “Hrvatska je nastala na raskrižju velikih povijesnih kretanja s istoka i zapada. Ta politička kretanja oblikovala su današnje granice koje obilaze oko Bosne i Hercegovine u središnjoj Europi i protežu se Jadranskim morem do Italije. Zapanjujuće priobalje lagano se preljeva prema Alpama i nastavljajući na sjeverozapad prema plodnim poljima oko Dunava.”

Slovenija se nalazi na 73. mjestu liste, a ove zemlje zauzele su prvih 25 pozicija.

25. Egipat

24. Brazil

23. Norveška

22. Singaput

21. Nizozemska

20. Švedska

19. Španjolska

18. Katar

17. Italija

16. Turska

15. Australija

14. Indija

13. Švicarska

12. Kanada

11. Ujedinjeni Arapski Emirati

10. Saudijska Arabija

9. Južna Koreja

8. Izrael

7. Japan

6. Francuska

5. Ujedinjeno Kraljevstvo

4. Njemačka

3. Kina

2. Rusija

1. Sjedinjene Američke Države

 

Hercegovački portal