Naslovnica Politika Donald Trump proglasio Nacionalni dan svetosti ljudskog života ‘od začeća do prirodne...

Donald Trump proglasio Nacionalni dan svetosti ljudskog života ‘od začeća do prirodne smrti’

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je 22. siječnja Nacionalnim danom svetosti ljudskog života.

“Na Nacionalni dan svetosti ljudskog života naša nacija ponosno i snažno potvrđuje svoju predanost zaštiti dragocjenog dara života u svim njegovim fazama, od začeća do prirodne smrti”, poručio je Trump u proglasu koji je potpisao u ponedjeljak, javlja Catholic News Agency.

“Svaka osoba – rođena i nerođena, siromašna, obeshrabrena, s invaliditetom, nemoćna, starija – ima unutarnju vrijednost. Premda se svačiji put razlikuje, nijedan život nije bezvrijedan ili nevažan; prava svih ljudi moraju biti zaštićena.”

Nacionalni dan proglašen je na obljetnicu tragične presude Vrhovnog suda Roe protiv Wade kojom je 22. siječnja 1973. pobačaj legaliziran u svim saveznim državama.

Prvi predsjednik koji je obilježio dan svetosti ljudskog života bio je Ronald Reagan 1984. godine. Tradiciju su nastavili republikanski predsjednici George Bush i njegov sin George W. Bush.

Predsjednik Trump istu je odluku već donio 2018. i 2019. godine.

U proglasu iz 2020. Trump je napisao da SAD “mora ostati postojano posvećen dubokoj istini da je svaki život dar o Boga, koji svaku osobu obdaruje nemjerljivom vrijednosti i potencijalom”.

“Bezbrojni Amerikanci su neumorni branitelji života i borci za one ranjive među nama. Zahvalni smo onima koji podupiru žene koje se suočavaju s neželjenom trudnoćom, onima koji pružaju iscjeljenje ženama koje su napravile pobačaj te onima koji prihvaćaju djecu u svoje domove kroz udomiteljstvo ili posvojenje.”

Trump je nadodao i kako na ovaj dan “obnavljamo svoju odluku da ćemo graditi kulturu u kojoj se časti život”.

U proglasu je istaknuto da od 2007. broj pobačaja sustavno pada u SAD-u, kao i broj tinejdžerskih trudnoća.

Američki predsjednik pritom je podsjetio na pro-life poteze njegove vlade kao što su ukidanje dijela državnih sredstava organizacijama koje nude usluge pobačaja te pravo na prigovor savjest zaposlenicima u zdravstvu i poslodavcima koji se protive pokrivanju troškova kontracepcije u policama zdravstvenog osiguranja.

“Također sam pozvao Kongres da zabrani kasne pobačaje beba koje mogu osjećati bol.”

Podsjetimo i kako se u SAD-u trenutačno odvija legislativna borba na razini saveznih država koje su donijele pro-life zakone. Cilj mahom republikanskih zakonodavaca u tim državama je da njihovi prijedlozi dođu do Vrhovnog suda kako bi se srušio Roe protiv Wade.

Donald Trump izjavio je u prošlosti, prenosi CNA, kako bi o pitanju pobačaja trebala zasebno odlučivati svaka savezna država. Američki predsjednik također je poručio kako je, uz iznimke, osobno protiv abortusa.

Od 1973. nacionalnom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti prijavljeno je 45 milijuna pobačaja.

Tino Krvavica | Bitno.net