Naslovnica Zanimljivosti Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu opasnost zbog širenja virusa

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu opasnost zbog širenja virusa

Sjedinjene Države zabilježile su prvi prijenos koronavirusa s osobe na osobu u toj zemlji, dok je Francuskoj zabilježen šesti slučaj oboljenja od tog virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu opasnost zbog širenja koronavirusa izvan Kine. Broj umrlih od opasnog virusa se popeo na 170.

Globalna opasnost proglašena je jer se virus proširio na još 18 zemalja osim Kine.

– Da budemo jasni, ovo ne znači da nemamo povjerenja u Kinu. Naša najveća briga je da se virus ne proširi u zemlje sa ‘slabijim’ zdravstvenim sustavom – rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji u Ženevi.

Naime, Sjedinjene Države zabilježile su prvi prijenos koronavirusa s osobe na osobu u toj zemlji, dok je Francuskoj zabilježen šesti slučaj oboljenja od tog virusa.

Potvrđen slučaj dovodi broj razboljelih u SAD-u također na šest. Najnovija žrtva je suprug žene iz Illinoisa koja je ranije putovala u Kinu i kod koje je potvrđena zaraza virusom.

Oba pacijenta su u šezdesetim godinama, rekli su dužnosnici Američkog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti.

Muškarac je nedavno pokazao simptome bolesti i odmah je hospitaliziran. Zdravstvene službe savezne države Illinois objavile su kako trenutno prate situaciju kod 21 osobe koje su bile u kontaktu s parom

O šestoj osobi oboljeloj od koronavirusa u petak je izvijestila i Francuska. Riječ je o liječniku kojeg je u Francuskoj zarazila osoba koja se vratila iz Azije, piše francuski Le Monde.

Objava međunarodnog izvanrednog stanja predstavlja preporuku svim zemljama da sprječavaju ili ograničavaju širenje bolesti preko granica istovremeno izbjegavajući nepotrebna blokiranja trgovine i putovanja.

Riječ je preporukama zdravstvenim sustavima u svijetu za privremene mjere koje uključuju snažnije praćenje i pripremu te mjere za ograničavanje širenja virusa.

Svi smrtni slučajevi do sada dogodili su se u Kini gdje je, na ilegalnoj tržnici divljim životinjama u gradu Wuhanu, vjerojatno izbio virus.

Ukupno je potvrđeno da je preko 8.100 osoba na svijetu zaraženo koronavirusom koji izaziva simptome poput prehlade, a njime je već zaraženo više ljudi nego SARS-om za vrijeme epidemije 2002. i 2003.

Preko sto slučajeva zabilježeno je u drugim zemljama, od Japana do Francuske i SAD-a, zbog čega su brojne tvrtke ograničile putovanja u Kinu.

Air France pridružio se u četvrtak drugim velikim zrakoplovnim kompanijama i zabranio letove u Kinu, nakon što su sindikati kabinskog osoblja zrakoplova tražili privremeno zaustavljanje letova Air Francea za Peking i Šangaj.

“Glavni prioritet Air Francea su zdravlje i sigurnost korisnika i zaposlenika”, priopćio je Air France, dodajući da su letovi u Kinu suspendirani do 9. veljače “nakon pomnog razmatranja razvoja situacije”.

British Airways i Lufthansa su prije Air Francea privremeno ukinuli letove u Kinu, kao i španjolska Iberia, skandinavski SAS, nizozemski KLM, indonezijski Lion Air i brojne druge zrakoplovne tvrtke.

Izraelsko ministarstvo zdravstva u četvrtak je objavilo da neće dozvoliti slijetanje u izraelske zračne luke zrakoplovima koji lete iz Kine, dok je izraelska zrakoplovna tvrtka El Al suspendirala letove u Peking do 25. ožujka.

Ruska državna željeznica je pak u četvrtak povukla odluku o obustavi prijevoza u Kinu, nakon što je interveniralo ministarstvo prometa, prenosi Reuters.

 

Hercegovački portal