Naslovnica Život Energetska pića mogu poremetiti funkcioniranje srca na nekoliko sati

Energetska pića mogu poremetiti funkcioniranje srca na nekoliko sati

Međutim, iako rezultati istraživanja upućuju na to da energetska pića mogu poremetiti funkcioniranje srca na nekoliko sati, autori studije nisu u stanju objasniti zašto je tome tako

Šećerna, kofeinom puna energetska pića postaju sve popularnija posljednjih godina, uglavnom zahvaljujući njihovoj povezanosti s ekstremnim sportovima. Međutim, kako popis opasnosti za zdravlje povezane s tim mješavinama raznih stimulansa i dalje raste, nova studija u časopisu Journal of American Heart Association pokazala je da konzumiranje jednog energetskog pića može potpuno izbaciti vaše srce iz takta.

Pozivi da se ta pića zabrane ili ograniče postali su glasniji nakon nekoliko smrtnih slučajeva povezanih s energetskim pićima. Jedna marka čak je uklonjena s polica jer je uzrokovala slučajeve opasno dugotrajnih erekcija. Ipak, njihov utjecaj na srce uvijek je izazivao najveću zabrinutost.

Da bi istražili opseg te opasnosti, istraživači su dali 34 osobe 0.9 litara jednog od dva komercijalna energetska pića ili placebo. Zatim su pomoću elektrokardiograma zabilježili električnu aktivnost srca sudionika, uzimajući očitanje svakih 30 minuta sljedeća četiri sata.

Otkrili su da je energetski napitak uzrokovao povećanje QT intervala srca, što se odnosi na vremenski period koji je potreban srčanim ventrikulama da se električno resetiraju između otkucaja. U prosjeku, QT interval onih koji su popili energetska pića bio je između 6 i 7,7 milisekundi viši od onih koji su popili placebo, četiri sata kasnije.

Nepravilan QT interval može biti izuzetno opasan i može dovesti do aritmije ili drugih potencijalno kobnih srčanih tegoba. Međutim, iako ovi rezultati upućuju na to da energetska pića mogu poremetiti funkcioniranje srca na nekoliko sati, autori studije nisu u stanju objasniti zašto je tome tako.

Oba pića koja su korištena u istraživanju sadržavala su između 304 i 320 miligrama kofeina na 2,7 litara tekućine, a prethodna istraživanja su pokazala da doze ispod 400 miligrama ne uzrokuju nikakve elektrokardiografske promjene.

Napitci su također sadržavali sastojke poput taurina i vitamina B. Taurin je aminokiselina koja se prirodno javlja u tijelu i za koju je utvrđeno da ima antiaritmička svojstva, dok se B vitamini također smatraju sigurnima.

Ono što je nepoznato je kako ti različiti sastojci utječu na tijelo kada se uzimaju u kombinaciji, te je li to povezano s rezultatima ovog istraživanja, piše IFLScience.

Sumirajući važnost otkrivanja ove zagonetke, jedan od autora studije Sachin Shah izjavio je da ‘moramo hitno istražiti određeni sastojak ili kombinaciju sastojaka u različitim vrstama energetskih napitaka koji bi mogli objasniti nalaze pronađene u našem kliničkom ispitivanju’.

Damir Fatušić

 

Hercegovački portal