Naslovnica Gospodarstvo BiH će zaštititi livanjski sir, nevesinjski krumpir i visočku pečenicu

BiH će zaštititi livanjski sir, nevesinjski krumpir i visočku pečenicu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine objavila je specifikacije prehrambenih proizvoda koji su u proceduri registracije naziva zaštićenom oznakom porijekla, odnosno zaštićenom oznakom geografskog porijekla.

Zahtjevi su podneseni za visočku pečenicu, livanjski sir i nevesinjski krumpir (zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom geografskog porijekla) te livanjski izvorni sir (zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom porijekla).

U izjavi za Radiosarajevo.ba, Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH kaže da je kompletiran zakonodavni okvir i da su se sada stekli uvjeti da BiH može krenuti u proces zaštite svojih proizvoda, u skladu sa standardima Europske unije.

Objasnio je da su zahtjevi za prva četiri proizvoda objavljeni u Službenom glasniku BiH, čime je započeo rok od dva mjeseca za ulaganje prigovora. Nakon toga bi trebali dobiti konačna rješenja i oznake za svoje proizvode. Objašnjava da komisija provodi proceduru, ali vjeruje da će ovi proizvodi dobiti dozvole, jer su aplikacije kvalitetno pripremljene.

Kada se okonča procedura u BiH, stječu se uvjeti da im se isti proces prizna i na razini Europske unije. To daje našim proizvodima dodatnu vrijednost i mogućnost da nađu nove kupce, po boljim cijenama, kaže Hajrić.

Dodaje da postoji još nekoliko proizvođača i udruženja koja su formirala klastere i koji također namjeravaju zaštiti svoje proizvode. Koji su to, za sada ne može govoriti, dok ne podnesu formalnu prijavu.

Ne mogu govoriti koji su to proizvodi, ali najvjerovatnije je da će ih u ovoj godini biti još dva-tri, kaže Hajrić.

 

Jabuka.tv