Naslovnica Crkva Danas je Pepelnica ili Čista srijeda

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom počinje korizma odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, što je poseban oblik priprave za Uskrs.

 

Pepelnica je dan pokore, posta i nemrsa. Naime, da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovjednim postom i nemrsom.

Svećenici danas posipaju vjernike pepelom (riječima “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”) koji je simbol pokore i poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a dobiva se od blagoslovljenih grančica korištenih na Cvjetnicu prethodne godine.

Započinje korizma – Odricanje

 

Vrijeme priprave za Uskrs završava na Veliku subotu, točnije Vazmenim bdijenjem, a 40 dana je izabrano prema novozavjetnom zapisu o Isusovu 40-dnevnom postu u pustinji, no simbolički se uz taj broj vezuje i 40-godišnje putovanje Izraela u obećanu zemlju.

Crkva ističe kako korizmeni post ne znači samo odricanje od ukusnih – mesnih i začinjenih – jela, nego ponajprije prekid sa svakodnevnim lošim navikama.

Tako Uskrs na kraju korizme postaje ne samo slavlje Isusova uskrsa i nade u naš, nego također novi početak, proljeće vlastitog života, proljeće zdravlja, humanosti i plemenitosti.

 

 

Hercegovački portal