Naslovnica Gospodarstvo Bingo zadržao ugodno vodstvo u trgovačkom sektoru u BiH

Bingo zadržao ugodno vodstvo u trgovačkom sektoru u BiH

Domaći trgovački lanac Bingo zadržao je ugodno vodstvo u suvremenim prodavnicama prehrambenih proizvoda u 2019. godini u odnosu na najbliže konkurente Konzum i Mercator, pokazuje analiza Euromonitora, izvještava Indikator.ba.

Fokus Binga tijekom prošle godine ostao je na hipermarketima, formatu koji mu je pružio puno prostora za rast.

Drugoplasirani igrač Konzum nastavio je strategiju širenja u 2019. godine. Tijekom ovog razdoblja otvorio je brojne nove poslovnice, uključujući četiri tijekom veljače, koje su ponudile radna mjesta za 20 novih zaposlenika.

Trećeplasirani Mercator – BH doo ponovno je predstavljen u Bosni i Hercegovini tijekom promatranog razdoblja, u sklopu restrukturiranja maloprodajnog poslovanja Agrokora. Kako bi pojačao kolateral i povećao povjerenje svojih partnera u solventnost Agrokora, Mercator se vratio u krajolik, preuzevši 78 prodajnih mjesta koja su bila pod upravom trgovačke marke Konzum, podsjeća Euomonitor.

Moderni trgovci na malo prehrambenim proizvodima zabilježili su snažan rast u 2019. godini, što je negativno utjecalo na tradicionalne maloprodajne prodavnice prehrambenih proizvoda koje su imale negativan rast vrijednosti. To je rezultat trenda modernizacije trgovine na malo, koja oblikuje maloprodajni krajolik zemlje.

– Tijekom prošle godine moderni trgovci prehrambenim proizvodima prošli su burno razdoblje, kako bi pojačali likvidnost, u početku tijekom naglog izlaska Tuš trgovina, a nakon toga krize s Agrokorom koja je prijetila. Strah od bankrota i naknadno razgranavanje velikih trgovačkih lanaca poput Tuša, Mercatora ili Konzuma poremetilo je rad modernih maloprodajnih prodavnica u zemlji, okončavši dugotrajno razdoblje stabilnog rasta tijekom kojeg su se u maloprodajni trgovački lanci formirali i uspješno konsolidirali maloprodajne proizvode u zemlji, zaključuje Euromonitor.