Naslovnica Društvo Europa se konačno opametila i prihvatila Orbanovu politiku: Složno se bori protiv...

Europa se konačno opametila i prihvatila Orbanovu politiku: Složno se bori protiv Erdogana i ilegalnih migranata

Foto: Erdem Sahin/EPA/Hina

Prvo je stigla SMS poruka, a nakon nje – suspenzija prava na traženje azila, prva takva mjera u povijesti EU.

Upućena svim stranim brojevima mobitela na graničnom području s Turskom, poruka je na engleskom jeziku upozoravala primatelje: “Šalje Helenska Republika: Grčka pojačava graničnu sigurnost na najvišu razinu, ne pokušavajte ilegalno prijeći granicu.” Suspenzija prava na azil stigla je u nedjelju navečer u obliku izjave grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost: “Od ovog trenutka mjesec dana više nećemo zaprimiti nijedan zahtjev za azil. Aktiviramo članak 78.3 ugovora o funkcioniranju EU kako bismo osigurali europsku podršku.”

Takav razvoj događaja znači da Europska unija 2020. ima sasvim drukčiju reakciju na eskalaciju izbjegličke krize nego 2015., kad je politika otvorenih vrata dovela do propuštanja vala izbjeglica kroz sve zemlje na ruti osim kroz Mađarsku, čiji je premijer Viktor Orbán izgradio ogradu, podigao žilet-žicu i uveo restriktivne zakone koji praktički onemogućuju traženje azila, javlja Večernji list.

Ovaj put, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan krajem prošlog tjedna počeo najavljivati da masovno propušta sirijske izbjeglice prema EU, reakcija Bugarske, Grčke i – barem zasad – čitave Unije puno je više orbanovska nego što je bila 2015./2016. godine.

Članak europskog ugovora na koji se poziva Grčka govori o “privremenim mjerama” u slučaju da se neka država članica nađe “u kriznoj situaciji zbog iznenadnog priljeva državljana trećih zemalja”. Neki komentatori i političari tvrde da Grčka ni uz pomoć tog članka ne može legalno suspendirati pravo na azil, koje je zajamčeno i UN-ovim konvencijama, no grčka vlada misli da može i hoće.

– Umjesto da sprečava krijumčarenje migranata i izbjeglica, Turska je sama postala krijumčar – priopćeno je iz vlade premijera Mitsotakisa. Atena je na kopnenu granicu s Turskom poslala vojsku kao ispomoć policajcima koji su tijekom vikenda i suzavcem pokušavali odvratiti prve stotine i tisuće od potencijalno četiri milijuna ljudi kojima je Erdoğan poslao poruku da su njegova vrata prema EU otvorena.

Na grčkim otocima tražitelji azila koji dolaze morem nailazili su na novu politiku grčkih vlasti, na praksu protjerivanja i vraćanja, ali i na prosvjede gnjevnih stanovnika tih otoka koji su i vlastoručno, prema izvješćima grčkih medija, pokušavali spriječiti iskrcavanje migranata.

 

Hercegovački portal