Naslovnica Kultura Čapljina: Premijera ‘Drijeva-film jedine prave istine’

Čapljina: Premijera ‘Drijeva-film jedine prave istine’

Premijerno prikazivanje autorskog filma OŠ Lipanjske zore Višići pod nazivom “Drijeva-film jedine prave istine” bit će upriličeno u srijedu, 11. ožujka, u kinu Mogorjelo u Čapljini, s početkom u 19 sati.

Riječ je o filmu koji je napravljen u suradnji s HKUD-om Drijeva i MZ Gabela i uz promidžbu Turističke organizacije Čapljinka u čast rođendana meksičkog istraživača Salinasa Pricea, oca teorije po kojoj se Troja nalazi u Gabeli.

Film je amaterskog karaktera i radili su ga sami učenici glumci uz pomoć voditelja Igora Bene i uz puno volje, zalaganja i htijenja. Sniman je na više lokacija u Gabeli, Višićima te u srednjovjekovnom gradu u Stocu, s dosta maštovitosti i improvizacije, priopćili su organizatori.

“Drijeva ima za cilj probuditi javnost ne samo za ponovno oživljavanje priče o Troji, već i za bogatu prošlost naših krajeva jer na malom prostoru ima toliko povijesnog blaga – Gabela, Daorson, Radimlja, Mogorjelo, Norin, Počitelj, Badanj…, kao i mnoštvo ilirskih tumulusa, gradina, koncentričnih krugova i elipsa koje nitko nije ni imenovao, a kamoli istražio”, izvijestili su iz Turističke organizacije Čapljinka.

Autori scenarija i montažeri su voditelj Igor Beno te učenici Krešimir Dugandžić i Nikola Obad, glazbu potpisuje Igor Beno uz jednu kompoziciju kantautora iz Srbije Miće Lukovića (Ice Cream Man). Snimatelj je mještanin Višića Mirko Bošković koji redovito prati aktivnosti spomenute škole. Film je napravljen skoro bez ikakvih sredstava, uz malu novčanu pomoć domaćeg Trojanskog piva iz Gabele na čelu s vlasnikom Hrvojem Ćorićem, a organizatori se zahvaljuju i caffe baru Brend iz Višića na korištenju prostora za snimanje.

Film je uz krilaticu himne Liverpoola “You’ll Never Walk Alone” posvećen upravo velikom Salinasu Priceu i njegovoj opsesiji s nadom da će se naći još neki istraživač koji će nastaviti ovu lijepu priču, stoji u priopćenju.

Ulaznice za čapljinsku premijeru koštaju 3KM i mogu se kupiti u prostorijama Turističke organizacije ”Čapljinka” svakim radnim danom od 7.00h do 15.00h, u višićkoj školi te u kinu na dan premijere od 18.00h do 19.00h. Cijena ulaznica je simbolična i skromna a kupnjom ulaznice podržat ćete rad ove filmske družine kako bi u budućnosti s boljim resursima mogla napraviti još bolji film.

Čapljinskoj premijeri prethodit će prikazivanje filma u Hrvatskom domu kulture u Gabeli, koje će u subotu, 7. ožujka, biti organizirano za mještane, članove MZ-a i HKUD-a Drijeva,prenoosi Fena.

 

Hercegovački portal