Naslovnica Društvo Apel trgovcima i pružateljima usluga da ne koriste epidemiju za nerazumna povećanja...

Apel trgovcima i pružateljima usluga da ne koriste epidemiju za nerazumna povećanja cijena

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH je u posljednje vrijeme zauzeta upitima potrošača koji se tiču trenutne krize uzrokovane širenjem koronavirusa (COVID 19) i popratnih posljedica koje se odnose na potrošače, koji zbog svega trpe ekonomsku štetu.

Pozivaju se trgovci i svi pružatelji usluga da u uvjetima epidemiološke krize na prostoru BiH djeluju u skladu s dobrim poslovnim običajima i ne koriste istu za nerazumna povećanja cijena roba i usluga, kao i druge oblike kršenja prava potrošača. Potrebno je osigurati redovnu opskrbu, odnosno funkcioniranje sustava nabave, kao i obavljanja osnovnih komunalnih poslova čije bi neobavljanje za posljedicu imalo dodatno ugrožavanje trenutnog stanja.

Istovremeno, apelira se na potrošače da djeluju sukladno preporukama nadležnih organa zdravstva i drugih tijela na razini lokalne zajednice, te budu društveno odgovorni.

U slučaju nabave roba potrebno je voditi računa o rokovima prehrambenih i drugih proizvoda,  te da sve novonastale oblike kršenja njihovih prava prijave nadležnim tijelima za zaštitu potrošača i inspekcijskim organima, kako bi se na iste sustavno djelovalo.

U slučaju otkazivanja putovanja od strane organizatora zbog izvanrednih okolnosti koje se nisu mogle predvidjeti, izbjeći ili otkloniti, sukladno pozitivnim propisima, organizator je dužan vratiti ono što je primio od putnika, što ne podrazumijeva i naknadu štete. Ukoliko je do odustanka ugovora došlo za vrijeme izvršenja putovanja, tada organizator ima pravo na pravičnu naknadu za one ostvarene usluge koje su pružene potrošaču.

O svim novim informacijama koje se tiče novonastalih problema javnost će biti obaviještena putem službene web stranice:http://ozp.gov.ba/

 

Dnevnik.ba