Naslovnica Život Kardiolog otkrio koliko trebate vježbati za zdravo i snažno srce

Kardiolog otkrio koliko trebate vježbati za zdravo i snažno srce

Tjelovježbe su obično osmišljene tako da ciljaju određene grupe mišića. Ono što se često zaboravlja jest najvažniji mišić u cijelom tijelu, srce.

Kardiolog Andrew Freeman nedavno je u intervjuu za portal wellandgood.com pričao o važnosti održavanja i vježbanja ovog mišića.

Bez srca nema ničeg drugog, rekao je Freeman u intervjuu i preporučio čitateljima da vježbaju barem 30 minuta dnevno u stanju u kojem im je otežano disanje.

Da biste bili sigurni da ste uistinu bez daha, tijekom vježbe biste trebali pokušati održavati normalan razgovor sa sugovornikom ili pjevati, a ako to možete, intenzitet vježbe vam nije dovoljno visok.

Naravno, prije nego što se odlučite na ovakvu tjelovježbu, konzultirajte se sa svojim liječnikom da biste bili sigurni da se smijete izložiti takvom naporu.

Naravno, ovo ne znači da je vježbanje umjerenog ili laganog intenziteta beskorisno, ali njegovi efekti na vježbanje srca su minimalni. Ako malo razmislite, biti bez daha 30 minuta u komadu je dosta teško, ali učinci na vaše kardiovaskularno stanje će biti odlični.

Budući da većina ljudi nije u fizičkoj kondiciji u kojoj bi mogla izdržati tjelovježbu visokog intenziteta u trajanju od 30 minuta, Freeman savjetuje da, primjerice, pokušate trčati jednu minutu visokog intenziteta pa potom malo odmorite.

Ako trčite jednu minutu visokim intenzitetom i onda stanete da biste se odmorili, staje i sat, ali ta minuta vam se piše, objasnio je Freeman u intervjuu i dodao: Tako da će nekome možda trebati 90 minuta da bi odradio tih 30 minuta zadihanosti, a nekome drugome će biti dosta 30 ili 35 minuta. No, kako će prolaziti vrijeme, primijetit ćete da su vam pauze sve kraće i da vam se kondicija svakodnevno poboljšava.

Idealno biste ovo trebali raditi svaki dan, no zapravo sve ovisi o vašim ciljevima. Američka udruga kardiologa preporučuje 150 minuta vježbe tjedno, tako da ih možete rasporediti prema vlastitim mogućnostima, prenosi Index.

Ono što također treba imati na umu je da ovo nije izolirano rješenje. Postoje još četiri faktora koja su iznimno važna u očuvanju zdravlja srca, a to su prehrana bazirana na biljnim, neprerađenim namirnicama s niskim udjelom masnoća, smanjenje stresnih situacija i njihovo kontroliranje, ljubav i povezanost s dragim osobama te dovoljne količine sna.

 

Jabuka.tv