Naslovnica Društvo FEDERACIJA BiH: Zabranjena sva javna okupljanja i rad ugostiteljskih objekata

FEDERACIJA BiH: Zabranjena sva javna okupljanja i rad ugostiteljskih objekata

Federalni stožer civilne zaštite na prvoj izvanrednoj sjednici u Sarajevu povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusom večeras je donio niz naredbi.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak, kazao je da je se zabranjuje svaki vid javnog okupljanja, rad kafića, barova, restorana, uslužnih objekata.

 

Nakon dugotrajnog sastanka Federalne uprave civilne zaštite – nakon proglašenja stanja nesreće prouzrokovane pojavom korona virusa na području FBiH – doneseno je niz mjera koje su obavezujuće za sve vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak, kazao je da je se zabranjuje svaki vid javnog okupljanja, rad kafića, barova, restorana, uslužnih objekata.
Također, obustavlja se rad kulturnih institucija, poput kino dvorana, kazališta, muzeja, galerija i slično. Izuzeće su objekti koji rade dostavu hrane, kao i narodne kuhinje – uz poštivanje epidemioloških standarda.
“Ovo je prvi set mjera. Možda ćemo ih dodatno proširiti. Doći će na red i drugi objekti”; rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

 

Naredba kriznog stožera

 

  1. Naređuje se privremeno obustavljanje pružanja usluga u ugostiteljskim objekatima svih kategorija (restorana, pizzerija, slastičarni, ćevabdžinica, cajdžinica, fast food…) na području Federacije Bosne i Hercegovine.
  2. Iz točke 1. ove naredbe izuzima se usluga proizvodnje i dostave hrane, rad Javnih kuhinja kao i proizvodnja i posluživanje hrane za goste hotela uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.
  3. Naređuje se privremeno obustavljanje pružanja usluga u nargila, cafe i bistro barovima, klubovima, diskotekama, kazinima, sportskim kladionicama i slično na području Federacije Bosne i Hercegovine.
  4. Za provođenje ove naredbe odgovorni su županijski inspekcijski organi i županijska ministarstva unutrašnjih poslova.
  5. Zadužuju se nadležni organi iz točke 4. ove naredbe da putem Federalnog operativnog centra civilne zaštite izvještava Federalni stožer civilne zaštite o svim poduzetim mjerama na izvršavanju ove naredbe.
  6. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja i primjenjuje se od 18.3.2020. godine u 06:00 sati do 31.03.2020. godine u 24:00 sata.
Naredba se primjenjuje od srijede, 18.03.2020. od 06:00h.

 

Hercegovački portal