Naslovnica Zanimljivosti Koliko košta respirator, ko ga proizvodi, koliko ga je teško nabaviti

Koliko košta respirator, ko ga proizvodi, koliko ga je teško nabaviti

Kako nas medicinske knjige uče, vodeće mjesto u liječenju pacijenata u intenzivnim jedinicama je mehanička ventilacija tzv. respirator.

Ona zauzima vodeće mjesto kod teško oboljelih i vitalno ugroženih. Provodi se kod pacijenata koji iz bilo kojih razloga nisu u mogućnosti vlastitim disanjem osigurati izmjenu plinova u organizmu.

Kako su distrubuteri respiratora u našoj zemlji kazali za portal Klix.ba, jedan uređaj može koštati od 50 do 100 hiljada KM, za one sa svim opcijama. Najpoznatiji proizvođači su njemački Drager i Maqet, američki General Electric…

Od početka krize u Kini potražnja je ogromna, a ona je eksplodirala posljednjih mjeseci. Kako saznajemo, klasičnim kanalima trenutno je nemoguće kupiti respirator. Niko i ne pita za cijenu, već samo za rokove isporuke, a oni bi po regularnim kanalima bili najmanje četiri mjeseca.

Ilustracije radi, jedan od ovih najpoznatijih proizvođača je samo od vlasti provincije Hubei na početku krize dobio narudžbu od 500 komada, a njegova sedmična proizvodnja je otprilike 150 komada.

Kako saznajemo, država nastoji iznaći posebne načine nabavke respiratora, a ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je zamolila sve šefove diplomatsko- konzularnih predstavništava da pomognu u nabavci respiratora i neophodne medicinske opreme potrebne Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa.

Suština strategije borbe protiv koronavirusa je smanjenje inteziteta širenja zaraze, time i udara na medicinske ustanove, odnosno intezivna odjeljenja i same respiratore.

 

Klix.ba