Naslovnica Zanimljivosti Pokrenuta web stranica sa informacijama za koronavirus u BiH

Pokrenuta web stranica sa informacijama za koronavirus u BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine od danas je u rad pustila internet geoportal na adresi www.covid-19.ba.

Portal je pripremljen u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, a građanima će pružati kompletne, aktualne i potvrđene podatke službenih i nadležnih javnih i zdravstvenih institucija koje se odnose na situaciju sa koronavirusom.

Na ovoj internet stranici dostupne su informacije za cijelu Federaciju BiH i pojedinačno po županijama o svim testiranim osobama, rezultatima testova, bili oni pozitivni ili negativni, kao i o broju smrtnih slučajeva.

Također, na stranici se nalaze linkovi s naredbama, uredbama i preporukama nadležnih federalnih institucija, kao što su Vlada Federacije BiH, Federalni stožer civilne zaštite, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Građani na ovom portalu mogu naći i sve bitne kontakt telefone.

Podaci se prikupljaju kroz aplikaciju koja je razvijena u pozadini geoportala i koja omogućava da Zavod za javno zdravstvo FBiH informatički bude uvezan sa svim županijskim zavodima za javno zdravstvo kao i sa kliničkim laboratorijama gdje se obavljaju sva testiranja na Covid-19, tako da oni svi rade nad jednom centraliziranom bazom podataka, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Hercegovački portal