Naslovnica Gospodarstvo Ugrožena berba jagoda kod Vrgorca: Zbog korone nema radne snage iz BiH,...

Ugrožena berba jagoda kod Vrgorca: Zbog korone nema radne snage iz BiH, hitno traže 200 radnika

Iako je sredinom travnja trebala početi berba jagoda na vrgoračkom području, zbog epidemije koronavirusa berača nema, pa iz udruge “Vrgoračke jagode” upozoravaju kako je sezona jagoda ozbiljno ugrožena budući da im za branje treba 200 sezonskih radnika.

Iz udruge u subotu napominju da je jagoda radno intezivna poljoprivredna kultura koja zahtijeva veliki broj berača odjednom, a s obzirom na situaciju oko virusa više se ne mogu osloniti niti na radnu snagu iz susjedne BiH jer je državna granica zatvorena.

Predsjednik udruge Slobodan Dropulić izjavio je kako su pripreme za berbu jagoda ipak u tijeku, 80-tak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave uzgojem jagoda očekuje urod od 500 tona, no bit će ozbiljnih problema ne budu li uspjeli pronaći berače.

Dropulić je stoga pozvao da im se jave svi nezaposleni s područja Vrgorca i drugih dijelova Dalmacije, a poslali su i dopis Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu da im izda potrebne mjere sigurnosti za berbu.

U suradnji s Gradom Vrgorcem pripremaju letak kojim će propisati niz mjera za kontrolirane uvjete branja jagoda i pravila za berače,prenosi Hina.

 

Hercegovači portal