Naslovnica Društvo Američki farmaceutski div otkrio kada će biti široko dostupno cjepivo protiv koronavirusa

Američki farmaceutski div otkrio kada će biti široko dostupno cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Getty Images

Američka farmaceutska kompanija Johnson & Johnson najavila je u ponedjeljak ubrzavanje aktivnosti na stvaranju cjepiva protiv koronavirusa.

Stručnajci J&J-a, najveće svjetske farmaceutske kompanije, poručili su da su identificirali vodeću verziju cjepiva koju će primijeniti za kliničko testiranje na ljudima. Ispitivanje bi trebalo započeti na jesen i donijeti kliničke rezultate o sigurnosti i učinkovitosti do kraja 2020., piše Business Insider.

‘Krećemo ubrzanom vremenskim rasporedom prema faznim kliničkim ispitivanjima na ljudima najkasnije do rujna 2020. Podržani globalnom proizvodnom sposobnošću koju povećavamo paralelno s ovim testiranjem očekujemo da bi cjepivo moglo biti spremno za hitnu uporabu početkom 2021. godine’, rekao je Paul Stoffels, glavni znanstveni direktor J & J-a.

Farmaceutski div iz New Jerseya također se obvezao da će cjepivo učiniti dostupnim svima, dodajući da će ga distribuirati na ‘neprofitnoj osnovi za nužnu pandemiju’. Iz kompanije su najavili i povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi mogli isporučiti svijetu najmanje milijardu doza cjepiva.

J&J istražuje genetski slijed koronavirusa od siječnja u suradnji sa zanstvenim institutom Beth Israel Deaconess Medical Center. Nakon što su istraživači proizveli nekoliko cjepiva, proveli su potrebna testiranja kako bi identificirali najperspektivnija koja izazivaju imunološki odgovor.

Razvoj cjepiva također podržava Agencija za napredna istraživanja i razvoj biomedicinskih proizvoda (BARDA). J&J i BARDA su u razvoj cjepiva uložili više od milijardu dolara, objavila je tvrtka.

Inače, razvoj cjepiva obično traje pet do sedam godina prije nego što se podnese zahtjev za odobrenje regulatornog postupka. U ovom slučaju, J&J očekuje da će trebati oko godinu dana od ranog istraživanja do odobrenja za hitne slučajeve.

Ovakvo ubrzanje postupka moguće je jer su Kinezi vrlo rano počeli sa sekvenciranjem genetskog materijala virusa. Kina je svoja otkrića s drugima podijelila početkom siječnja te time omogućila istraživačima sintetiziranje živog virusa i proučavanje načina na koji ulazi u ljudske stanice.

Znanstvenicima pomažu i spoznaje koje su stekli dok su razvijali cjepiva za druge dvije epidemije koronavirusa – SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) u Kini (od 2002. do 2004.) i MERS-a (Bliskoistočni respiratorni sindrom) u Saudijskoj Arabiji (2012.).

 

Hercegovački portal