Naslovnica Društvo Heroj Domovinskog rata: “Ratovao sam za Hrvatsku, ne za mirovinu”

Heroj Domovinskog rata: “Ratovao sam za Hrvatsku, ne za mirovinu”

Kupres - 10.04.1996. - Marko Babič drugi s desna

Marko Babić (Vukovar, 16. veljače 1965. – Zagreb, 5. srpnja 2007.), bio je legendarni hrvatski branitelj Domovinskog rata i pukovnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Borio se u bitci za Vukovar i drugim bojištima diljem Hrvatske do konačnog oslobođenja. Nažalost, preminuo je 5. srpnja 2007. godine u Zagrebu od posljedica moždanog udara. No, Marko Babić se već za života upisao u legendu, stoga će zauvijek ostati u sjećanju hrvatskog naroda.

“Markova ideja je bila da se tenk pusti da uđe 50 do 100 metara u dubinu naših položaja, kao u mišolovci, a mi smo bili s lijeve i desne strane u dvorištima kuća. Prvi je uništio neprijateljski tenk, za njega se govorilo da gađa tenkove kao da su obične limenke.

S tim se, međutim, nikad osobno nije hvalio, ni busao u prsa”, svjedoče suborci jednog od najvećih hrvatskih ratnika, Marka Babića. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre. Uništio je 14 tenkova na Trpinjskoj cesti. Organizirao je iznimno uspješnu protuoklopnu borbu u zoni odgovornosti 3. bojne, posebno protuoklopne vodove “Žuti mravi” (od čijih pripadnika nitko nije preživio) i “Pustinjski štakori“.

Rođen je 16. veljače 1965. u Vukovaru. Bio je najmlađi od troje djece Ive i Stipana koji su 1958. doselili u Vukovar iz mjesta Potravlje kod Sinja. Po završetku osnovne i srednje škole, nekoliko godina proveo je na privremenom radu u Švicarskoj. U travnju 1991. vraća se u Vukovar i priključuje braniteljima na Trpinjskoj cesti:

“Bio je opak…”

“Bio je opak borac. Tu njegovu karakteristiku pojačavao je i markantan izgled pa je sve skupa odavao dojam spretne, odlučne i sposobne osobe koju treba slijediti. I slijedili smo ga”,  kazao nam je svojedobno Tomislav Orešković, pripadnik “Žutih mrava”, Markov suborac i prijatelj iz djetinjstva.

“Držao je Trpinjsku cestu i organizirao akcije zajedno sa Blagom Zadrom. Bio je neumoran i vrlo precizan u uništavanju tenkova. U svega tri, četiri dana uništio ih je 14, međutim, ja sam siguran da ih je uništio više, barem još pet. Ali, Marko je brojao samo one koji su bili neprepoznatljivi! Nije imao potrebu veličati stvari, jednostavno je ratovao i to shvaćao vrlo ozbiljno. Nikad se ni na što nije žalio”, doznajemo od hrvatskog branitelja i dragovoljca Tomislava Oreškovića koji nam je pojasnio što misli kada kaže da je Babić bio “opak”:

“Sjećam se kad mi je prišao i rekao da ima samo dvije rakete… Tenkovi su bili utihnuli, a Marko mi je zabrinuto rekao: “Ako nastave, morat ćemo se povući.” Međutim, kod Babića, koji je naslijedio Blagu Zadru na mjestu zapovjednika nakon njegove pogibije, nije bilo govora o odustajanju i povlačenju. Poslao nas je kod Jastreba po rakete, a kad smo rekli da ni tamo nema, izobličio se i nešto promrmljao. Sjećam se, te večeri je negdje otišao i nije ga bilo cijelu noć, a mi smo ujutro vidjeli poslagane rakete. Ni dan danas ne znam gdje je bio i otkud ih je donio! U svakom slučaju, upotrijebio ih je na najbolji mogući način”, kaže Orešković.

“Ratovao sam za slobodu, ne za mirovinu”

Marko Babić je uspio preživjeti rat i to bez ranjavanja. Ponosan i “opak” ostao je i u miru u kojem mu se štošta toga nije sviđalo. Odbio je predsjedničku mirovinu govoreći da on nije ratovao za mirovinu, nego za slobodnu Hrvatsku. Učinio je sve da priča o herojskom Vukovaru Glavni je inicijator snimanja serijala “Heroji Vukovara”. Zajedno s redateljem Eduardom Galićem i producentom Dominikom Galićem producirao je serijal, no nije dočekao početak emitiranja serijala. Pozlilo mu je na sprovodu jednog suborca i 5. srpnja 2007. godine je preminuo u Kliničkoj bolnici Rebro.

Mora se istaknuti kako projekt serijal Heroji Vukovara nije prošao nezapaženo, kako od hrvatske javnosti, tako i od svjetske javnosti jer, DVD “Vukovar 1991” koji je nastao kao plod rada na seriji “Heroji Vukovara” proglašen je, od najveće svjetske udruge novinskih izdavača, INMA najboljim svjetskim DVD proizvodom odnosno izdavačkim pothvatom 2008. godine.

Povodom 11. obljetnice smrti Strukovna škola Vukovar nazvana je po Marku Babiću, heroju Trpinjske ceste, Vukovara i Hrvatske. Ona danas nosi ime Srednja strukovna škola “Marko Babić” Vukovar. Ustrojeno je, također, Središte za razvoj vođa “Marko Babić”, u okviru Hrvatske vojske, smješteno u vojarni “Josip Jović” u Udbini.

 

Hrvatski vitez Marko Babić – S nama je!

 

www.za-dom.com