Naslovnica Zanimljivosti Hrvatska je jedna od najuspješnijih zemalja u borbi protiv epidemije koronavirusa

Hrvatska je jedna od najuspješnijih zemalja u borbi protiv epidemije koronavirusa

Foto: Goran Stanz/PIXSELL,Index

HRVATSKA je među zemljama koje se najuspješnije bore protiv epidemije koronavirusa. Prema najnovijim podacima, imamo 1079 oboljelih, 8 umrlih i 92 izliječene osobe, što su znatno bolje brojke od većine drugih zemalja. 

Da se Hrvatska zaista dobro bori protiv ove epidemije, ocjena je i profesora Igora Rudana, koji u svom današnjem komentaru na Facebooku taj uspjeh pripisuje oslanjanju na struku.

“Ovo sam čekao već neko vrijeme: dakle, nakon 6 tjedana otkad je virus prvi puta potvrđen u Hrvatskoj, nalazimo se prema rezultatima obrane u ‘društvu’ najuspješnijih zemalja svijeta, kako to ova slika i prikazuje: uz nas su Singapur, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Hong Kong, Novi Zeland i Estonija. Drago mi je da ljudi vide da mi, Hrvati, možemo ne samo biti u finalu svjetskog prvenstva u nogometu, već i među najboljima u zdravstvenoj zaštiti svog stanovništva. Ipak, preduvjet je, naravno, da se stvari daju u ruke ljudima koji nešto ipak i znaju”, napisao je Rudan.

Krunoslav Capak sinoć je, pak, u Otvorenom kazao kako je po broju umrlih u odnosu na broj zaraženih od Hrvatske bolji samo Japan.

“Naši rezultati su odlični u svakom aspektu”, rekao je. ” Naša smrtnost je ispod 1 posto, od nas je jedino bolji Japan”, kazao je.

Hrvatska ima najrestriktivnije mjere u odnosu na broj zaraženih

Mjere koje je uvela Hrvatska u odnosu na broj zaraženih među najrestriktivnijima su, što je potvrdilo i istraživanje Sveučilišta u Oxfordu. Njihovi znanstvenici usporedili su mjere koje su poduzete po zemljama i broj zaraženih te se Hrvatska našla pri vrhu ljestvice.

Istraživanjem je uzeto u obzir 11 kriterija – zatvaranje škola, otkazivanje javnih događanja, restrikcije u prometu i poslovanju i drugi.

Hrvatska je zatvorila osnovne i srednje škole, kafiće, restorane i sve trgovine osim onih koje prodaju namirnice i ljekarni. Osim toga, uvedena je i zabrana napuštanja mjesta prebivališta pa tako u drugo mjesto ili grad mogu samo oni s propusnicom koju im je izdao poslodavac ako posao nije moguće obaviti od kuće ili lokalni stožer ako postoje neodgodive privatne obveze poput liječenja i sličnog.

Vlada ima nezabilježenu podršku građana

Zanimljivo je da vlada uživa dosad nezabilježenu potporu u borbi protiv koronavirusa. Pokazalo je to istraživanje koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 25. do 26. ožujka telefonskom anketom među 600 ispitanika.

Prema istraživanju, čak 94 posto građana smatra da vlada poduzima odgovarajuće mjere. Samo njih tri posto misli suprotno, a također njih tri posto izjasnilo se da ne zna.

Praktički cijela zemlja je u karanteni, ne može se bez posebnih dozvola putovati iz grada u grada i uveden je cijeli niz restrikcija, a 53 posto građana misli da su sve restrikcije sada izrečene dovoljne. Zanimljivo je i da 43 posto građana misli kako restrikcije moraju biti i veće, a samo 4 posto građana je za manje restrikcije.

Većina građana, njih 65 posto, misli kako se Hrvatska s pandemijom bori bolje od većine zemalja Europe. A da su mjere podjednake, misli njih 31 posto i tek 1 posto misli da je sve lošije. Ne zna 3 posto.

KARANTENA HRVATSKA (32. DIO):REZULTATI OSLANJANJA NA STRUKUOvo sam čekao već neko vrijeme: dakle, nakon 6 tjedana…

Posted by Igor Rudan on Četvrtak, 2. April 2020.

 

Index.hr