Naslovnica Zanimljivosti Nema karantene u Federaciji BiH, umirovljenicima omogućeno kretanje od 8 do 12...

Nema karantene u Federaciji BiH, umirovljenicima omogućeno kretanje od 8 do 12 sati

Federalni stožer civilne zaštite neće uvesti potpunu karantenu za stanovnike ovog bh. entiteta, a usuglašene su i izmjene naredbe u vezi sa kretanjem mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

S obzirom da narednog tjedna počinje isplata mirovina u FBiH, starijim od 65 godina će biti omogućeno da, od ponedjeljka do petka, u vremenskom razdoblju od 8 sati do podneva mogu izaći iz svojih domova kako bi podigli mirovine.

Što se tiče kretanja mlađih od 18 godina i ta naredba je izmjenjena na način da će se svi maloljetnici moći voziti u automobilima sa roditeljima. “Djeca se mogu prevoziti sa jedne lokacije na drugu u automobilima“

– Pratit ćemo situaciju i donositi nove mjere. Potpuna zabrana kretanja je krajnja mjera i ukoliko nijednom drugom mjerom ne budemo mogli spriječiti širenje zaraze, to će biti posljednja mjera – zaključio je Solak u obraćanju.

“Važno je podsjetiti sve naše sugrađane da se pridržavamo svih mjera posebno u narednih pet dana kada je omogućeno kretanje građanima do 12:00 ujutro i zamolio bi sve sugrađane da u tom periodu izbjegnu kretanja pogotovo na mjestima gdje se podižu mirovine, poštama trgovinama”, naglasio je Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Naglasio je da su do sada sve mjere pokazale dobre efekte i da je i dalje veoma važno da svi građani poštuju mjere individualne zaštite. Do sada je 289 osoba pozitivno na koronavirus, a danas novih 41 u FBiH.

“Pogotovo sada kada naši stariji sugrađani mogu prošetati, pokušajmo da ne izlazimo vani i da omogućima njima slobodu kretanja. Pratit ćemo kako se ovo odvija i u skladu s tim ćemo donijeti mjere kako bi doprinijeli stabilnosti situacije. Pozvao bih i sve ljude da smanje kretanja vikendima, roštiljanjima i ne smijemo tolerirati prepuna šetališta ovih dana”, poručio je Čerkez.

 

Hercegovački portal