Naslovnica Crkva Širokobriješka kamena ljepotica!

Širokobriješka kamena ljepotica!

Gospin Brig je uvijek bio i biti će duhovna vodilja širokobriješkog i hercegovačkog katoličkog puka.

Temelji crkve položeni su istodobno sa samostanom, 23. srpnja 1846.godine. Crkva je bila povezana sa samostanom, dok je zvonik podignut 1871.

Kako je zgrada stare crkve bila porušena 1905., na njezinu mjestu iste godine otpočela je izgradnja nove crkve u stilu kasnoromaničke trobrodne bazilike za koju je nacrte izradio graditelj Maksimilijan David, a radove je vodio fra Didak Buntić.

U Drugom svjetskom ratu crkva i samostan su jako stradali. Mislili su je srušiti, ali nisu uspjeli. Pročelje je obnovljeno tijekom 1959. i 1960. Južni toranj dovršen je 1969.

Crkva je 50 m duga, 26 m široka, a zvonici su visoki 32 m. Glavna lađa odijeljena je od bočnih masivnim kamenim stupovima. Ukusno je opremljena kiparskim radovima.

Crkva na Širokom Brijegu je građena od prirodnog lomljenog i klesanog kamena.

Vjernike privlači zavjetni kip Gospe Širokobriješke, cilj brojnih Marijinih pobožnika. Vitki je to lik Bogorodice, na nebo uznesene, duge kose, uzdignuta pogleda prema nebeskim visinama, u bijeloj haljini.

Kip je rad talijanskog majstor iz sredine 19.st., a izražava stoljetnu pobožnost i ljubav vjernih hercegovačkih katolika prema Isusovoj Majci.

Široki Brijeg je bio nadaleko poznat po svojoj klasičnoj gimnaziji koja je odgojila veliki broj vrsnih intelektualaca.

Širokobriješka je franjevačka gimnazija prvi put prestala s radom u zimu 1943. u jeku krvavih borbi Drugoga svjetskog rata i tada je gimnazijski prostor pretvoren u bolnicu za njemačke vojnike.

Povijest današnje gimnazije »Fra Dominika Mandića« na Širokom Brijegu duboko je vezana uz franjevce koji su 1844. godine došli u Hercegovinu iz Bosne Srebrene i ovdje počeli javno djelovati.

Širokobriješka crkva i njezin predivni okoliš su zaista vrijedno mjesto posjete. Ova oaza mira je već stoljećima duhovno središte.

 

Vrisak.info