Naslovnica Uncategorized Hrvatski znanstvenik o koronairusu: ‘Iz New Yorka stiže zanimljiva informacija koja budi...

Hrvatski znanstvenik o koronairusu: ‘Iz New Yorka stiže zanimljiva informacija koja budi optimizam’

Hrvatski znanstvenik, molekularni biolog i direktor Projekta ljudskog glikoma dr. Gordan Lauc oglasio se u utorak na Facebooku o borbi protiv korona virusa.

Objavu hrvatskog zanstvenika prenosimo u cijelosti:

“Iznimno zanimljiva informacija koja budi optimizam stiže nam danas iz New Yorka. Objavljena je jučer u časopisu New England Journal of Medicine, što je najugledniji medicinski časopis na svijetu i najvećem broju slučajeva ono što je tamo objavljeno smatra se vrlo pouzdanom informacijom.

‘Prevodim’ neke od najzanimljivih informacija na ‘normalni’ jezik:

1) Od 211 trudnica koje su primljene u bolnicu radi porođaja između 22. ožujka i 4. travnja njih 33 su bile pozitivne na COVID-19, dakle više od 15%. Ako pretpostavimo da su se trudnice ipak malo više pazile, da je od onda prošlo još 10 dana te da postoji određeni postotak lažno negativnih testova, za očekivati je da je u New Yorku do danas već negdje između 20-40% populacije zaraženo SARS-Cov-2 virusom. (U Hrvatskoj je taj broj bitni niži, jer smo epidemiju zaustavili puno ranije)

2) Od 33 trudnice pozitivne na COVID, njih 29 nisu imale nikakve simptome (skoro 90%). Tijekom hospitalizacije temperaturu je razvilo još njih tri, što znači da oko 80% mladih žena zaraženih SARS-Cov-2 virusom ne pokazuje nikakve simtome bolesti. Ovo je slična brojka onoj koju su nedavno objavili u Kini, tako da se čini sve vjerojatnijim da velik udio zaraženih stvarno ne razvija nikakve, ili vrlo blage simptome.

Što to znači za nas? Situaciju iz New Yorka i analizu na trudnicama nije moguće potpuno preslikati i generalizirati, no mislim da se na temelju ove informacije može dosta pouzdano tvrditi dvije stvari:

1) Virus se širi puno brže no što su to prve procjene predviđale. Zaraženih je jako puno, a većina njih (možda čak 80%) nemaju nikakve simptome i potpuno se neprimjećeno kreću u populaciji

2) Teški i smrtni slučajevi koje vidimo, samo su vrh ledenog brijega zaraženih

A iz toga zaključiti sljedeće:

Bilo tko, uključujući i nas same, možda širi virus. Od njega se jako teško možemo zaštiti i vjerojatno ćemo svi doći u kontakt s virusom prije razvoja cjepiva ili čarobnog lijeka. No velika većina ljudi, čak i onih starijih i bolesnih neće razviti teške simptome, dakle nema razloga za pretjeranu paniku i strah. No ovaj virus je i dalje jako opasan i dio ljudi će razviti teške simptome, ili čak umrijeti od njega. Zbog toga se svi moramo ponašati krajnje odgovorno i truditi se da ne širimo virus: izbjegavati kontakte s drugim ljudima, prekriti nos i usta nekakvom maskom, šalom ili sl. kad smo u zatvorenim prostorima ili blizu drugih ljudi, te što češće prati ruke toplom vodom i sapunom“,prenosi Bild.ba.

 

Hercegovački portal