Naslovnica Zanimljivosti Koronavirus nije utjecao na izgradnju Koridora Vc, aktivna sva gradilišta

Koronavirus nije utjecao na izgradnju Koridora Vc, aktivna sva gradilišta

Foto: Autoceste FBiH
Javno poduzeće Autoceste FBiH u proteklih nekoliko mjeseci bilježe pad prometa vozila na autocesti A1, zbog poduzetih mjera protiv širenja koronavirusa.

 

U prva tri mjeseca 2020. imamo pad od 2,83 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2019. godine, s tim da je u ožujku 2020. godine ostvaren pad prometa vozila 26,89 posto, u odnosu na isti mjesec prošle godine, što predstavlja oko 300.000 vozila manje na autocesti.

Ako promatramo drugu polovicu ožujka, kada je i nastupila pandemija COVID-19, evidentan je prosječni pad prometa vozila od 50-60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zbirno, u prva tri mjeseca 2020. godine autocestom A1 je prometovalo dva milijuna 369.545 vozila – ističu iz Autocesta FBiH za Faktor.

Teško je prognozirati daljnji razvoj krize jer nitko ne može sa sigurnošću procijeniti njezin krajnji domet. – Uprava JP Autoceste FBiH ima primarni cilj u uvjetima krize pored nastavka izgradnje održati likvidnost poduzeća. Prihodi od cestarine u prva tri mjeseca i umanjeni prihodi za sljedeća tri mjeseca, ako mjere Kriznog stožera ostanu na ovoj razini, dovoljni su da se održi likvidnost poduzeća. Uprava će razmotriti načine kojima će amortizirati privremenu štetu nastalu usljed globalnih mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa strateški prilagođavati troškove poslovanja, raspoloživim sredstvima u cilju očuvanja likvidnosti. Moguće mjere su i smanjenje plaća, ali za sada nisu donesene – poručuju iz Autocesta FBiH.

Važno je naglasiti kako su Autoceste FBiH poduzele sve neophodne mjere predstrožnosti te da se radnici pridržavaju preporučenih mjera sigurnosti Zavoda za javno zdravstvo FBiH u vezi sa aktualnom epidemiološkom situacijom.

Sve dionice na autocesti A1 su prohodne i sustav naplate cestarine se odvija bez smetnji. Pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku realizacije naših velikih projekata izgradnje Koridora Vc. Aktivna su sva gradilišta Vranduk – Ponirak, tunelu Zenica, dionici Vraca – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, tunel Ivan, mostu Počitelj, dionici Počitelj – Zvirovići te tunelu Hranjen – kažu.

U Autocestama poručuju kako imaju osigurane vanjske izvore financiranja za sve pokrenute projekte.

Strateški interes društva je da se radovi ne prekidaju jer upravo sada ovi projekti puno znače za očuvanje zaposlenosti. Osim radnika na gradilištu o ovim projektima ovise i radna mjesta u proizvodnji građevinskog materijala, u cementari “Kakanj” i “Željezari Zenica” i drugim tvrtkama bez kojih se ne bi mogao graditi autoput. U ovom trenutku angažirano je 1.100 radnika na više lokacija, ali i stotine inženjera nadzora i iz JP Autocesta FBiH. U ožujku je urađeno posla u vrijednosti od 21 milijun maraka i uplaćeno je 3,2 milijuna maraka PDV-a za ožujak – zaključuju iz Autocesta FBiH.

 

Hercegovački portal