Naslovnica Gospodarstvo Česi smišljaju plan: Evo kako misle svojim građanima omogućiti ljetovanje u Hrvatskoj

Česi smišljaju plan: Evo kako misle svojim građanima omogućiti ljetovanje u Hrvatskoj

Samo prošle godine oko 800.000 Čeha ljetovalo je u Hrvatskoj. U toj zemlji je četiri puta manje pozitivnih slučajeva, a broj smrtnih slučajeva u odnosu na Češku Republiku je na petini. Granica zemlje, ali i hrvatske plaže zatvorene su zbog straha od širenja korona virusa.

Česi su stornirali oko 3000 planiranih putovanja u vrijednosti od oko 100 milijuna kruna ili 3,7 milijuna eura.

Češke turističke agencije traže način kako ublažiti propast. Žele od vlade Češke da sklopi ugovor sa službenim Zagrebom, koji će ljudima, nakon što ispune uvjete, omogućiti odlazak na Jadran.
Jan Papež, portparol Asocijacije turističkih agencija Češke, kaže za ČT24 kako je za njih najbitnije da država, odnosno obje države, definiraju što niže kriterije, koji će značiti da klijent može otputovati u tu zemlju i vratiti se bez karantene.

U igri su dva plana – formiranje aviomosta do Splita ili Dubrovnika ili specijalni cestovni koridor na glavnim pravcima. Svako tko putuje trebao bi biti zdravstveno testiran.

Ministar prometa Češke Republike Karel Havliček rekao je da se ovdje ne radi o tome što mi o tome mislimo, a mi možemo razmišljati o povratku u normalu već što će o tome misliti susjedne države.

Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je za ČT24 kako su oni spremni za ovu vrtu debate.

“Shvaćamo potrebu ljudi da čuju dobre vijesti, ali zdravlje mora biti na prvom mjestu”, stoji u izjavi ovog ministarstva.

Češke turističke agencije već planiraju slične stvari i s udaljenijim zemljama, ako bi dobili njihovu suglasnost.

“Radi se o Vijetnamu ili Tajlandu, odnosno do dijelova Srednje Amerike, ili Afrike”, rekao je Papež,prenosi Vrisak.info.

KRUNOSLAV CAPAK PREVAGNUO Dolazak ‘provjerenih’ Čeha na Jadran? To nije izgledno!

Na pitanje koliki bi trebao biti broj dnevno novooboljelih da bi se i u Hrvatskoj počelo sa smanjenjem epidemioloških mjera, Capak odgovara kako takvo nešto nije definirano.

Pandemija koronavirusa već je zadala dosta problema gospodarstvu, a i turistička sezona je pod znakom upitnika. Spominjale su se mogućnosti dolaska ‘provjerenih’ Čeha, ali teško da će do toga doći.

– To nije izgledno. Može se napraviti test koji pokaže da je čovjek negativan, a inkubacija može trajati 14 dana, i ne zna se hoće li on sutra, prekosutra ili za pet dana razviti bolest, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na temu dolaska čeških turista na Jadran.

– Budu li se radile takve neke potvrde, vrijedit će samo nakon 14 dnevne karantene, komentar je glavnog državnog epidemiologa, Krunoslava Capaka na napise prema kojima bi se gostima iz inozemstva, uz potvrde da nisu zaraženi, moglo dozvoliti da dolaze na Jadran ovoga ljeta, bez obaveze karantene od dva tjedna.

Na pitanje koliki bi trebao biti broj dnevno novooboljelih da bi se i u Hrvatskoj počelo sa smanjenjem epidemioloških mjera, Capak odgovara kako takvo nešto nije definirano.

– Zna se samo da moramo imati kontinuirani pad od pet do sedam dana da bi se o tome razmišljalo, kaže Capak.

Brojke novooboljelih na dnevnoj bazi nam nisu ni sad visoke, dodaje, što znači da bi, kad se situacija krene stišavati, taj broj trebao biti i dosta manji,prenose 24sata.

.

 

Hercegovački portal