Naslovnica Zanimljivosti Izbjegli smo eksponencijalni rast, u narednom mjesecu idemo u popuštanje mjera

Izbjegli smo eksponencijalni rast, u narednom mjesecu idemo u popuštanje mjera

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez u današnjem obraćanju iznio je podatak da je u posljednja 24 sata testirano 549 osoba, od kojih je 18 pozitivno na koronavirus. Istaknuo je da je u FBiH do danas potvrđen 681 slučaj, od 8.473 testiranih.

 

Najviše oboljelih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – 215, u Tuzlanskom kantonu 92, Kantonu Sarajevo 90, i u Zeničko-dobojskom kantonu 81 osoba. Na bolničkom liječenju trenutno je 68 pacijenata, a na raspiratoru njih devet.

“Pozitivno je što raste i broj oporavljenih, koji iznosi 84. Danas smo imali i jedan smrtni slučaj, čime se taj broj povećao na 28 – 14 muškaraca i 14 žena, a od čega je 19 osoba, odnosno 67 odsto, imalo više od 65 godina”, kazao je Čerkez u današnjem obraćanju te je najavio mogućnost ublažavanja određenih mjera, s obzirom da su građani discipliniranim pridržavanjem propisanih mjera do sada doprinijeli usporavanju rasta broja oboljelih:

“Dosadašnje mjere su dale dobre rezultate. Ono što stalno ponavljamo i što je najbitnije je da nismo imali inicijalni udar na zdravstveni sistem, nismo imali veliki broj oboljelih u jednoj kratkoj fazi koja bi nas vodila tri-četiri mjeseca u stabilizaciji, možda i duže. Sada to kontrolišemo i cilj nam je da u narednom mjesecu popustimo mjere, da uradimo dobru analizu koje će se mjere i kada popustiti i predložiti ih, i da to pratimo i dalje ostanemo u linearnom rastu da nam se ne bi desilo da u septembru imamo taj takozvani drugi udar  u kojem bismo imali negativnu situaciju”, pojasnio je Čerkez.

“Prije svega mislimo na zdravlje, svjesni smo i ekonomskog problema za svaku zemlju i mislim da ćemo već narednog mjeseca početi s tim procesom”, dodao je, potcrtavajući kako će se kontinuirano i tokom ljeta pratiti sva kretanja kod nas, u regionu i Evropi, te prema tome reagovati.

“Već smo počeli razgovarati i uskoro ćemo početi gledati šta i u kojem periodu će se moći popuštati. Shvatamo da je i našem stanovništvu previše izolacije, pokušaćemo da nađemo modalitete da ne uđemo u neke rizike, ali da krenemo sa laganim popuštanjem kao što će i sve zemlje vjerovatno uraditi”, kazao je Čerkez te još jednom pozvao sve na oprez tokom predstojećeg vikenda:

“Pred nama je još jedan vikend, preporučujem svim sugrađanima da se drže propisanih mjera i da ako izlazimo – da hodamo sa maskama i rukavicama, da držimo onu distancu od metar i pol – dva, i da pokušamo nastaviti dalje zajedno da držimo situaciju stabilnom”.

“Provođenjem mjera izbjegli smo inicijalni udar na zdravstveni sistem, sljedećeg mjeseca moguće popuštanje nekih mjera”

Na upit o tome nazire li se kraj epidemije i molbu da ocijeni pojedina predviđanja iz regiona da bi se to moglo skoro desiti, Črkez je kazao kako je kraj epidemije još uvijek daleko:

“Držao bih se struke i epidemiologije. Kraj epidemije je za sve još daleko, čuli smo izjave iz Svjetske zdravstvene organizacije, čuli smo izjave mnogih ministara zdravlja unutar Evropske unije, mislimo da su prava stabilizacija i kraj epidemije još uvijek daleko. Činjenica je da će popuštanje određenih mjera kako koje bude dolazilo na red učiniti život lakšim, ali daleko smo još od kraja epidemije”, potcrtao je Čerkez, te je iznio i uporedne podatke iz nekoliko analiza:

“Radili smo određene analize, uzeli smo u obzir evropske zemlje Englesku, Italiju. Njemačku, Francusku i Albaniju kao zemlju iz regije koja ima stabilno stanje, i pratili smo podatak da dvadesetog dana od stotog potvrđenog slučaja u svim ovim zemljama je došlo do naglog eksponencijalnog rasta, dok je BiH i dalje zadržala taj linearni rast i to je jako bitno za naglasiti. Također je bitan podatak da je nakon desetog smrtnog slučaja u ovim zemljama dolazilo do naglog eksponencijalnog rasta, dok u BiH imamo kontinuirani linearni rast”, pojasnio je.

Ministar zdravstva RH Vili Beroš zajedno s ostalim članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite organizirao je konferencija za novinare. Odgovorio je, između ostalog, i na novinarsko pitanje o popuštanju mjera.

“Strategija obrane je temeljena na 5 elemenata, a izlazna strategija ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji, nije uvjet samo broj oboljelih u jednom danu, već niz drugih elemenata. Izlazna strategija i mjere popuštanja su spremne. Važno je da ‘pušemo na hladno’ i da smo jako oprezni. Postoji mogućnost decentralizacije, odnosno da se s mjerama popuštanja prvo krene u županijama koje nisu značajnije pogođene infekcijom”, rekao je ministar Beroš.

 

 

Hercegovački portal