Naslovnica Društvo Komemoracija će se u Hrvatskoj sigurno održati, a najizglednija lokacija Mirogoj

Komemoracija će se u Hrvatskoj sigurno održati, a najizglednija lokacija Mirogoj

Foto HINA/ Dario GRZELJ

Komemoracija na Bleiburgu ove se godine neće održati. Iako je bila najavljena vlastima u Austriji za 16. svibnja, Počasni bleiburški vod otkazao ju je zbog epidemije novog koronavirusa.

 

– Na izvanrednoj telefonskoj proširenoj sjednici Upravnog odbora Počasnog bleiburškog voda 20. travnja donesena je odluka o odustajanju od organiziranja planirane središnje komemoracije za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koja je bila planirana za 16. svibnja 2020. na Bleiburškom polju u Austriji – kaže se u priopćenju koje je potpisao Vice Vukojević.

Na tu su odluku bili, nažalost, prisiljeni uslijed propisa zbog koronavirus pandemije kojima je vlada Austrije ograničila prava na javna okupljanja, a vlade Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na (pro)putovanja u inozemstvo, dodaje.

Informacija o otkazivanju komemoracije još je jučer objavljena u Austriji.  Već ranije su lokalne vlasti Koruške najavile kako mjere ograničavanja okupljanja koje su na snazi u Austriji do kraja kolovoza nisu dovoljne da bi se otkazao skup, već da je za to potrebno mišljenje i posebna zabrana federalne vlade.

Guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ) pozdravio je otkazivanje događaja koje izaziva velike prijepore u tom dijelu Austrije i pozvao federalne vlasti da diplomatskim putem utječu na hrvatske kolege kako bi se u budućnosti potpunosti ukinuo događaj koji, smatra, veliča ekstremizam.

Nakon što je otkazana komemoracija na Bleiburgu traži se rješenje da se ona održi u Hrvatskoj.

Kako je u intervjuu za Večernji List rekao Tomo Medved ministar branitelja, komemoracija će se u Hrvatskoj sigurno održati, a najizglednija lokacija je Mirogoj.

 

 

Hercegovački portal