Naslovnica Život U Federaciji BiH popuštanje mjera moguće sljedeći tjedan

U Federaciji BiH popuštanje mjera moguće sljedeći tjedan

Foto: Fena

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez potvrdio je da je u protekla 24 sata testirano 779 građana, a njih 14 pozitivno je na novi koronavirus.

 

To znači da su u Federaciji Bosne i Hercegovine do sada pozitivne na koronavirus 784 osobe, a testirano je 11.975 građana, s tim da žene obolijevaju u nešto većem postotku – 54 posto u odnosu na muškarce (46 posto).

Kada su pitanju županije najviše oboljelih je i Hercegovačko-neretvanskoj županiji 230, potom u Županiji Sarajevo gdje je 108 pozitivnih osoba na koronavirus, u Zeničko-dobojskoj županiji je 107, dok su u Zapadno-hercegovačkoj županiji 83 potvrđena slučaja.

U Tuzlanskoj županiji 81 osoba je pozitivna na virus, u Srednjobosanskoj je 38 osoba pozitivno, u Bosansko-podrinjskoj 20, dok su u Posavskoj županiji registrirana tri slučaja.

Registrirana su 32 smrtna slučaja od kojih je 18 muškaraca i 14 žena, njih 22 je bilo starije od 65 godina i to su trendovi i u zemljama Europske unije odnosno da su ranjivije starije osobe koje imaju već oslabljen imunitet.

U Federaciji BiH je trenutno 61 hospitaliziran pacijent, a sedam ih je na raspiratorima, ali Čerkez je kao važan podatak izdvojio i to da je ukupno 169 opravljenih od koronavirusa, a u protekla 24 sata njih 26 se oporavilo.

“Broj oporavljenih raste i imamo kontinuitet broja pozitivnih na testiranje, nema povećanja što će nam biti dobra osnova za odlučivanju o popuštanju određenih mjera već tokom sljedeće sedmice, a prva među njima trebala bi biti mogućnost izlaska osobama starijima od 65 godina i mlađima od 18 godina u određenim terminima”, potvrdio je Čerkez.

Govoreći o ukidanju mjera, Čerkez je kazao da to ne znači eliminacija većeg broja mjera jer ukoliko se omogući ublažavanje mjera i dalje će se morati poštovati mjere osobne higijene, držanje fizičke distance te nošenje maski i rukavica zbog opreznost svih da bi ovakvo stanje ostalo.

“Mjere će se ukidati postupno i molim stanovništvo za još malo strpljenja i to prvenstveno da se ne vode samo mjerama u regiji. Moramo znati da je u BiH prvi slučaj registriran 9. ožujka, dok je u Hrvatskoj prvi slučaj zabilježen 25. veljače. Moramo biti oprezni u vraćanju normalizaciji života. To znači vraćanju životu koji bi bio pun opreza da svi doprinesemo kao društvo da se ovakva situacija zadrži”, pojasnio je.

Pozvao je građane da prvosvibanjske praznike provedu uz osobnu zaštitu da se sve do sada urađeno ne bi dovelo u neki ponovni rizik.

 

 

Hercegovina.info