Naslovnica Gospodarstvo Volkswagen ponovo pokreće proizvodnju automobila

Volkswagen ponovo pokreće proizvodnju automobila

Nakon petotjedne pauze Volkswagen ponovno proizvodi automobile. Velika pauza zbog pandemije koronavirusa prouzrokovala je ogromne gubitke u auto industriji.

Proizvodne trake Volkswagena (VW) od jučer su ponovno u pogonu. Počela je proizvodnja automobila u tvornici u Zwickauu. Za oko 1.500 radnika time je okončana pauza zbog pandemije koronavirusa. To je prva tvornica VW-a koja ponovno počinje raditi na proizvodnji vozila u Njemačkoj, potvrdilo je ministarstvo privrede u saveznoj pokrajini Saskoj. Ustvari je to i prvi njemački pogon koji ponovno proizvodi automobile

Zaposlenici su od danas na poslu i u tvornici VW-a u Chemnitzu, tamo će proizvodnja vozila službeno krenuti od 27. travnja, baš kao i u Dresdenu. Uskoro kreće proizvodni proces i u tvornicama u Wolfsburgu, Emdenu i Hannoveru.

Stroga pravila higijene

Po navodima iz centrale njemačkog automobilskog diva iz Wolfsburga, u svim tvornicama Volkswagena na snazi su stroga pravila higijene, odnosno radnici se moraju pridržavati propisanog rastojanja od minimalno 1,5 metara. Katalog aktualnih mjera je prokomentirao voditelj odjela tehnike i logistike VW-a u Saskoj, Reinhard de Vries: “Zdravlje je važnije od broja vozila”.

“S gotovo 100.000 radnika u više od 800 poduzeća, automobilska industrija je jedna od najvažnijih branši saske privrede. Signal VW-a, odluka o ponovnom pokretanju proizvodnje, pozitivno će se odraziti na tržište rada u Saskoj”, kazao je ministar privrede te istočnonjemačke pokrajine Martin Dulig.

On je sasku automobilsku industriju nazvao „pionirom privrednog exita iz shutdowna” u Njemačkoj. Iz Volkswagena su poručili da bi uskoro (od 3.5.) trebala početi raditi i tvornica VW-a u Tennesseeju (SAD).

Daimler s gubicima

Već u ponedjeljak Daimler je pokrenuo proizvodnju motora u svojoj tvornici u Hedelfingenu kod Stuttgarta. Od ponedjeljka rade i dobavljači dijelova, tvornica kamiona u Wörthu i Daimlerov pogon u Untertürkheimu, potvrdio je glasnogovornik koncerna Jörg Howe njemačkoj postaji MDR Saska. Howe je dodao da 1.200 zaposlenika tvornice baterija u Kamenzu zbog korone nisu pauzirali, a niko do sada nije morao preći na skraćenu radnu sedmicu: “Radili smo bez pauze!”

U prvim mjesecima ove godine zbog korona-krize drastično je opao promet automobilskih kompanija.Daimler je potvrdio pad operativne dobiti za čak 78% (na 617 milijuna eura). Oko 80% Daimlerovih zaposlenika u Njemačkoj (ukupno 170.000) trenutno je pogođeno kriznim mjerama, od 6. travnja (do konca ovog mjeseca) na snazi je skraćeno radno vrijeme.

Pad potražnje

Prekid proizvodnje u Daimleru su obrazložili i mjerama ograničenja koje je donijela njemačka vlada (zajedno sa saveznim pokrajinama) ali i globalnim padom potražnje za vozilima. U prvom kvartalu tekuće godine Daimler je prodao 477.400 vozila svoje najvažnije marke Mercedes-Benz – to je za oko 15% manje nego u istom razdoblju protekle godine.

Hercegovački portal