Naslovnica Društvo Tužiteljstvo provjerava nabavke respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije

Tužiteljstvo provjerava nabavke respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije.

 

 

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

 

Tužiteljstvo nakon pisanja portala Žurnal i Fokus provjerava nabavke 150.000 testova i stotinu respiratora, te ulozi koju je u ovoj nabavci imao direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak, potvrdila je za BIRN BiH glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Azra Bavčić.

 

”Izvršit će se provjere navoda kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela”, kaže Bavčić. Kako se navodi u tekstu Žurnala, Vlada Federacije je od nepoznatog dobavljača, nepoznatog proizvođača i putem nepoznate tvrtke, za nepoznati iznos novca, kupila 150.000 testova za koronavirus i 100 respiratora. U tekstu Žurnala se navodi kako je Vlada Federacije kupila 20.000 testova za koronavirus od tvrtke Cubicus iz Sarajeva, koji su tijekom ožujka proslijeđeni kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, a koštali su 400.000 eura.

 

”Federalna uprava civilne zaštite i Federalna vlada nabavljaju testove od kompanije koja se bavi restauracijom namještaja. Testovi su stigli iz Turske a ne Južne Koreje, kako tvrde iz Vlade”, navodi se u tekstu Žurnala uz pojašnjenje kako je o vrsti i količini opreme koja će biti nabavljena odlučivao Solak. On je na konferenciji za novinare 8. travnja, na pitanje novinara N1 kazao kako se ne sjeća od koga je kupljena oprema i koliko je koštala, kako bi kasnije kazao kako je 150.000 testova nabavljeno od tvrtke Erkona iz Sarajeva.

 

 

Nakon što je u subotu u BiH stiglo 80 respiratora, a premijer Federacije, Fadil Novalić, najavio da će stići još 20, portal Fokus objavio je kako su iz Uprave za indirektno oporezivanje dobili informaciju da je respiratore uvezla tvrtka ”FH Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća. Vrijednost ugovora od 10,5 milijuna KM za nabavku stotinu respiratora dodijeljen je tvrtki u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića koja je iz Kine nabavila respiratore, navodi se u tekstu Fokusa.

 

Ne stišavaju se reakcije na nabavku 100 respiratora koje je za Vladu FBiH obavila firma ‘FH Srebrena malina’. Saopćenje je izdao i Ekološki slobodarski pokret (ESPo), čije je Predsjedništvo “šokirano najnovijim skandalom u režiji Vlade FBiH u tehničkom mandatu”. U njihovom saopćenju se kaže:

“Preko firme koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća – FH Srebrena malina – uvezeno je i uvest će se ukupno 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM. Ako je vjerovati šifri koja se nalazi na kutijama koje su stigle iz Kine, radi se o ovim respiratorima.

Jedan respirator na internet stranici košta 3000 dolara sa porezom što znači da je cijena za 100 komada 300.000 dolara, odnosno ukupno 540.000 KM bez prevoza i carine.

Ministrica finansija u tehničkom mandatu i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite, Jelka Miličević, naravno ne zna tko je odobrio ovu nabavku. Premijer FBiH u tehničkom mandatu, Fadil Novalić, neće da nam pojasni kako je malinarska firma najbolja za nabavku sofisticiranih medicinskih uređaja.

Izgleda da će SDA (i njihovi sateliti SBB i DF) jesti srebrene maline zlatnim kašikama, HDZ (i njihovi sateliti iz HNS-a) će svoje srebrene maline jesti zlatnim žlicama, dok će ostatak stanovništva biti pogođen ekonomskim posljedicama svjetske pandemije i sve su prilike da će biti gladniji nego što su bili prije pojave koronavirusa.

Zahtijevamo od tužilaštva hitnu istragu o tome kako i zašto je odabrana baš ova firma i po ovoj cijeni. Tražimo da se javnosti kaže ko je odgovoran za ove sramne postupke, ko je predložio firmu i ko je podržao prijedlog. Želimo da Inzka probude vapaji prevarenih, bolesnih i izgladnjelih radnika i njihovih porodica, a od građana očekujemo da pamte i nikada im ne oproste”, stoji u saopćenju Ekološkog slobodarskog pokreta koje je potpisao predsjednik Damir Nikšić.

 

Hercegovački portal