Naslovnica Gospodarstvo Ministar turizma Gari Cappelli: Moći će se iz jedne zemlje putovati u...

Ministar turizma Gari Cappelli: Moći će se iz jedne zemlje putovati u drugu

Foto: Ilustracija / Hercegovački portal

Prvi čovjek hrvatskog turizma, ministar Gari Cappelli, potvrdio je mogućnost skorog otvaranja granica za putovanja Hrvata u inozemstvo, ali i dolazak stranih turista.

 

Ministar turizma Gari Cappelli prokomentirao je mogućnost pokretanja mobilnosti ljudi unutar Europske unije te omogućavanje putovanja Hrvatima s pomoću takozvani COVID-putovnica. Cijela je ideja, zasad, u početnoj fazi, a rok do kojeg bi sve trebalo biti definirano je mjesec dana.

U HRT-ovoj Temi dana kazao je da je na konferenciji s ministrima turizma EU dogovoreno da će postojati mobilnost, odnosno moći će se iz jedne zemlje putovati u drugu.

Cappelli je rekao da su bitna pitanja kojim putem će putovati jer nismo svi na istoj razini problema, odnosno nemamo svi isti broj zaraženih koronavirusom.

Naglasio je da je Hrvatska s još dvije, tri zemlje napravila iskorak te da su prepoznati jer smo vodili sjaju politiku.

“Uz velike restrikcije i sve ono što smo radili, stezali remen, kao što se kaže, postali smo prepoznatljivi i svi žele doći u Hrvatsku”, istaknuo je.

Cappelli je dodao da će protokol putovanja biti na razini Europske unije.

“Mi ćemo kao i ostale zemlje raditi na bilaterali. Mislim da je to u redu, pogotovo sa zemljama s kojima smo susjedi”, naglasio je Cappelli.

Prvo dogovor sa Slovenijom

Dodao je da ćemo sa Slovenijom nastojati dogovoriti sve u iduća dva tjedna. Naglasio je da ćemo pokušati do kraja petog mjeseca otvoriti granice sa Slovenijom, naravno, uz suglasnost epidemiologa.

Cappelli je rekao da nikome neće dolazak biti zabranjen, ali da je pitanje hoće li neke zemlje puštati uopće svoje građane da izađu iz svojih zemalja.

“Italija će na kraju petog mjeseca otvoriti svoje granice za svoje županije jer još uvijek nemaju međužupanijsko i regionalno povezivanje. Dok to ne naprave, bit će vrlo teško izaći iz Italije”, dodao je Cappelli.

“Razgovaramo desetak dana s Česima, premijer je zvao svoje kolege i iz Mađarske, Austrije, razgovara se, dakle, otvoreno i bilateralno”, poručio je.

Ministar Cappelli je istaknuo da je vrlo važno da profunkcionira jug Hrvatske i da ga ne ostavimo bez ikakvih kanala i povezivanja.

Turistički promet će jako pasti

Naglasio je da za srpanj, kolovoz i rujan nema velikih otkazivanja.

“Nema možda puno novih rezervacija, ali mogu vam reći da zadnja tri, četiri dana na tržištima se nešto malo pokrenulo. Na ovim tržištima s kojima najviše pregovaramo”, dodao je.

Kazao je da očekuje da bi se u srpnju, kolovozu i rujnu moglo ostvariti tek 30 posto prometa koji je bio u projekcijama za ovu godinu, a da još nešto turističkog prometa očekuje u listopadu.

Cappelli je kazao da su za Hrvatsku zainteresirani i njemački i austrijski mediji. Kazao je kako će sutra dati intervju za austrijski list Kleine Zeitung.

Ministar je kazao da je stavljena u program Cro kartica i da će njome poticati hrvatske turiste da ostanu ljetovati u Hrvatskoj.

Istaknuo je da je budućnost Hrvatske u zdravstvenom turizmu.

 

 

 

Hercegovački portal