Naslovnica Crkva Kome zvone zvona u Sarajevu: Ko je jamio jamio je

Kome zvone zvona u Sarajevu: Ko je jamio jamio je

Jače od svih zvona multietničkoga Sarajeva ovih dana zvone napadi na kardinala Vinka Puljića zbog najavljene Svete misa u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga u subotu 16. svibnja 2020. godine.

 

Kardinal Puljić je izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time i sa zločinima totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam”.

Upravo na tim tezama digla se medijska hajka kako na samog kardinala, tako i na najavljenu Svetu misu. Javljaju se znani i neznani patrioti koji osuđuju i samu najavu Svete mise, a nerijetki najavlju i prosvjede protiv njenog održavanja, a uzoriti kardinal je preko noći od velikoga patriote BiH postao neprijatelj te iste države.

Tako je to u multietničkom Sarajevu koje je ne tako davno o kardinalu pisalo ovako: “Zbog njegove velike patriotske ljubavi prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini postao je omražen kod radikalnog hercegovačkog klera koji ima snažan utjecaj i na Kaptol u Zagrebu. Navodno je i kardinal Bozanić pod utjecajem tog ekstremnog krila katoličke crkve u Bosni i Hercegovini suglasan s njima da kardinal Puljić treba otići u mirovinu. Znakovito je vrijeme kad se vrši pritisak da se Puljić penzionira, pa se stoga špekulira da je to više politička volja hercegovačkih Hrvata, odnosno HDZ-a i Dragana Čovića nego samog klera. Kardinal Puljić je veoma omiljena osoba u samom Vatikanu, a posebno mu je porastao rejting nakon posjete pape Franje Sarajevu. Urotnici protiv kardnila Puljića vrše pritisak na njega samog da se povuče u mirovinu dobrovoljno kako ne bi dobili kritike iz Vatikana, a možda i samog pape Franje koji nije baš omiljen među Hrvatima. Bez obzira na to što su ovo zaista samo špekulacije, od njih Sarajlije obuzima zebnja jer znaju da ovakvog kardinala do sada Bosna nije dala”.

Danas to isto Sarajevo svrstava kardinala uz hercegovački kler. Danas to isto Sarajevo naziva kardinala svakakvim imenima. Danas to isto Sarajevo najavljuje prosvjede i pjeva protiv kardinala.

Sva ta medijska hajka događa se u vrijeme mnogobrojnih afera koje su se dogodile u Sarajevu za vrijeme koronavirusa. Iz tih afera čiji su akteri dobro poznati, građani BiH su olakšani za milijune maraka. Ko je jamio jamio je, registratori, respiratori, maline, rukavice, maske, viziri. Kome zvone zvona u Sarajevu?

 

 

Hercegovina.in