Naslovnica Gospodarstvo Ministar Donko Jović pojasnio kako će Korona zakon pomoći gospodarstvenicima

Ministar Donko Jović pojasnio kako će Korona zakon pomoći gospodarstvenicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite HNŽ-a o radu Vlade HNŽ na Korona zakonu je rekao:

 

“Kako je gosp. Pavlović rekao, na tu temu kako dalje, danas Vlada HNŽ ima redovitu sjednicu na kojoj su dvije točke dnevnog reda koje uvelike rješavaju to pitanje. Prije svega too je točka koja se odnosi na izmjene i dopune rebalansa za 2020. godinu i nacrt izmjena i dopuna tog proračuna i nacrt zakona o ublažavanju štetnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Mi smo u tijeku pripreme ovog zakona sigurno potrošili malo više vremena nego što je uobičajeno a imali smo i određene specifičnosti koje smo morali uvažiti a to je prije svega ono neizbježno političko dogovaranje kao što je i običaj us vim slučajevima kada se donose zakoni i rebalansi. Isto tako morali smo čekati na Federalne razine da donesu i one svoje zakone, da vidimo te konačne verzije koje će biti a morali smo uvažavati onu specifičnost od koje nismo mogli pobjeći a to je da smo mi uistinu županija s najviše zaraženih što je imalo takvu posljedicu da smo donosili određene mjere koje su se itekako odražavale na gospodarstvo.

Mogu kazati da će Vlada HNŽ dobiti jedan od kvalitetniji, sadržajniji tzv. Korona zakona kad se uzme prostor Federacije. Imat ćemo zakon s nizom konkretnih i kvalitetnih rješenja kojima ćemo subvencionirati desetak tisuća osobnih dohodaka, održavati poticajnu politiku u strateškim granama, prije svega mislim na poljoprivredu, vodoprivredu, turizam, poduzetništvo, cestogradnju i drugo a isto tako stvorit ćemo prostor za oporavak i sprječavanja daljnjeg gubitka radnih mjesta a samim time i ostanak radnog stanovništva u svojim sredinama.

Zakon sustavno obrađuje rješavanje ekonomskih posljedica pandemije u nekoliko smjerova. U prvom redu riječ je o potpori o zadržavanju radnih mjesta u djelatnostima koje su pogođene pandemijom virusa. Naime idemo i s intencijom da županija preuzme subvencioniranje najniže plaće za desetak tisuća, ponavljam, pogođenih radnih mjesta, ugroženih u sektorima koje sam pobrojao, čime rasterećujemo naše jedinice lokalne samouprave od ovog iznimnog financijskog izazova a samim ovim postavljamo jedan solidaran a ne maćehinski odnos prema jedinicama lokalne samouprave a isto tako pozivam i očekivamo od jedinica lokalne samouprave da daju svoj maksimalni doprinos u normalizaciji ukupnog stanja u našoj županiji kroz projekte i programe na svojoj razini.

Zakonom je otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu uz jasno definirane uvjete. Utvrđena su određena oslobađanja od fiskalnih i parafiskalnih nameta, misleći prije svega na plaćanje dijela tekućih koncesijskih naknada i naknada za zakup poljoprivrednog zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe i članarine turističkih zajednica te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojba što bi sve se manifestiralo kao jedan poticaj gospodarstvu i povećanju konkurentnosti na tržištu.

Osim ovih mjera koje sam pobrojao, Vlada HNŽ će definirati i proračunske i izvanproračunske uštede u smislu konkretnih umanjenja plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima u HNŽ-u.

Isto tako predviđeno je i ustrojavanje stabilizacijskog fonda s posebnim proračunom napominjući kako će pravo na subvencioniranje imati oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom ove godine i uz onaj uvjet da nisu otpuštali radnika za vrijeme trajanja zabrane rada.

Vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plaće bit će od početka zabrane rada do momenta prestanka ove zabrane.”

 

 

Đaka city