Naslovnica Društvo Građani BiH s dvojnim državljanštvom ne mogu biti tretirani kao stranci

Građani BiH s dvojnim državljanštvom ne mogu biti tretirani kao stranci

Napokon jasno pojašnjeno kako Hrvati iz BiH mogu ući u BiH. Josip Grubeša, ministar pravde BiH rekao je danas nakon sjednice Vijeća ministara da su imali veliki broj točaka ali da nisu postigli suglasnost za njih 80 posto.

 

Razriješena je dilema i građani s dvojnim državljanštvom neće plaćati kazne pri ulasku u BiH, jer oni ne mogu biti tretirani kao stranci.

Odluka Vijeća ministara BiH koja se odnosi na ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu pojašnjena i dodan je član koji pojašnjava ulazak osoba s dvojnim državljanstvom u BiH. ”Bilo je primjedbi osoba koje su s dvojnim državljanstvom pokušale ući u BiH i morali su plaćati prekršajne naloge jer su imali osobnu kartu BiH, a putnu ispravu neke druge zemlje.

Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu propisano je da se strancem na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smatra državljanin Bosne i Hercegovine koji ima i državljanstvo neke druge države.

Vijeće ministara je danas donijelo odluku da poslovni ljudi stranci mogu ući u BiH uz negativan test na Covid-19 rekao je Grubeša te najavio da će u naredni četvrtak razgovarati o potpunom otvaranju granica.

On je dodao da bi uskoro mogle biti otvorene i zračne luke, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

Hercegovački portal