Naslovnica Društvo Glavna tužiteljica: Nakon uhićenja Novalića sigurnost mene i moje obitelji je ugrožena

Glavna tužiteljica: Nakon uhićenja Novalića sigurnost mene i moje obitelji je ugrožena

To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj obitelji. To je jedna vrsta klevete. To je prijetnja i pritisak i želja da neko drugi dođe na mjesto glavnog tužitelja. Ne znam tko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao – rekla je glavna tužiteljica Tadić.

 

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, u intervjuu za “Face tv” pojasnila je proceduru po Zakonu o kaznenom postupku, a po kojem postupaju tužitelji Tužiteljstva BiH u istrazi koja je otvorena protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora FUCZ-a te Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”.

Ona se osvrnula na predmet i pojasnila je proceduralne stvari ne ulazeći u sami meritum, jer kako kaže tim od tri tužitelja radi na tome.

– Nakon novinskog članka SIPA je izvršila provjere i utvrđeno je da je to nadležnost Tužiteljstva BiH i na tome radi tim tužitelja. Neki kažu da radimo presporo, ali vrijeme je pandemije. Mi smo se kao zemlja trebali pripremiti za to. Ima za sada poprilično otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja za vrijeme pandemije – pojasnila je Tadić.

Dodala je da je Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo isprva otvorilo istragu, koju je preuzelo državno tužiteljstvo.

– To je bila pravna, a ne politička intervencija. U spisu su bila samo četiri papira. U medijima su se pojavili istupi da smo trebali preuzeti ogromnu dokumentaciju, ali tužiteljica iz sarajevskog tužiteljstva kazala je da je otvorila istragu, da ne bi došlo do uništavanja dokaza. Radi se o osnovnoj dokumentaciji – ustvrdila je Tadić.

Ona je dodala da je odmah po preuzimanju predmeta oformila tim od tri tužitelja, i oni sada rade svoj posao.

– Ne mogu govoriti što će se dalje dešavati. Što se tiče ZKP-a SIPA je imala pravo zadržatii ih na 24 sata, Tužiteljstvo, na 24 sata i Sud isto tako…Ne odlučujem hoće li ostati u pritvoru, to tužitelji odlučuju oni daju prijedlog. Ne mogu govoriti o živom predmetu, jer nikakav akt prema Sudu nije otišao. Ne mogu vam potvrditi je li prijedlog napisan, jer to tužiteljskii tim radi – kaže Tadić.

U nastavku intervjua Tadić je upitana da da mišljenje o pismu Bakira Izetbegovića, na šta je kazala:

– To je direktan pritisak na rad Tužiteljstva i ugrožavanje moje sigurnosti i sigurnosti moje obitelji koja je već bila ugrožena. Moja sigurnost je dodatno pogoršana, a moram reći da imam u užoj i široj obitelji višenacionalne članove. To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj obitelji. To je jedna vrsta klevete. To je prijetnja i pritisak i želja da neko drugi dođe na mjesto glavnog tužitelja. Ne znam tko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao – rekla je glavna tužiteljica Tadić.

Tadić je ponovo podcrtala da se ne osjeća sigurno.

– Ne osjećam se sigurno u FBiH gdje provodim život sa cijelom svojom obitelji. Svi članovi moje obitelji su u BiH. Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH? Ja sam jaka osoba, radim na osnovu činjenica i zakona, na osnovu Ustava. Tako ću nastaviti. Ovo je samo jedan od predmeta. Imamo 6.000 prijavljenih osoba, a ovo su samo tri osobe. Ovaj predmet nije trebao biti toliko izložen pažnji javnosti. Uvijek postoji presumpcija nevinosti bez obzira koliko imate dokaz – rezolutna je bila Tadić.

 

Dnevnik.ba