Naslovnica Zanimljivosti Narod na aparatima: Hrvati su nakon korone opet u kockarnici

Narod na aparatima: Hrvati su nakon korone opet u kockarnici

I prije nego što su psihijatri očekivali, ostvaruju se njihove zle slutnje – nakon izolacije zbog korona virusa svaki im se dan javlja sve više novih ovisnika o kocki i klađenju. Značajno raste ovisnost o klađenju i kockanju preko interneta.

 

Gotovo 70 posto onih koji su već liječili ovisnost o igrama na sreću, unatrag nekoliko mjeseci razvili su i ovisnost o online klađenju i kockanju, otkriva psihijatar Davor Bodor (42), voditelj jedine dnevne bolnice za ovisnost o kockanju u Hrvatskoj, u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” u Zagrebu. Očito je da su mnogi tijekom karantene počeli vrijeme provoditi na online kladionicama i kockarnicama te su razvili ovisnost.

A kako se može čuti i od onih koji se bave igrama na sreću, ide im bolje nego prije korone. Zadovoljno trljaju ruke jer se “trešnjice” i “kruškice” na njihovim aparatima vrte više nego prije. Ako je tako – što će službeni podaci tek pokazati – i Porezna uprava može trljati ruke jer od igara na sreću ubire veliki dio kolača. Zabrinuti su samo psihijatri.

Vrte se ‘trešnjice’ i ‘kruške

– Svaki tjedan u ambulanti imamo od tri do pet novih pacijenata, već sad. Pritisak je velik, postaje sve veći, gužva je veća nego prije – kaže psihijatar.

Veći broj poziva upomoć očekivao se tek na jesen, jer toliko bi vremena trebalo da se ovisnost začeta u izolaciji razvije, no telefoni zvone već sad. Prosječan dug ovisnika koji se liječi u bolnici pod njegovim vodstvom iznosi čak 27.000 eura. Ovisnici su najčešće muškarci, u dobi od 18 do 58 godina, prosječne dobi 32 godine. Najviše je njih u braku, a slijede samci.

U većini slučajeva imaju završenu srednju školu, samo je manji dio i fakultetski obrazovan. Više od polovice (51 posto) ih je stalno zaposleno, a novac za kockanje posuđuju najviše od obitelji i prijatelja, gotovo 40 posto ih je zbog toga uzelo i kredit u banci. Samo se manji dio ovisnika, njih 20 posto, zadužio kod kamatara. Najveći broj pacijenata doktora Bodora je ovisan o sportskom klađenju, zatim o automatima i ruletu. Većina, njih oko 70 posto, ima iskustvo većih dobitaka, čak i u više navrata. Od tuda i ovisnost.

– Ono što je novost jest značajno povećan broj onih koji su postali ovisni o online igrama na sreću. Prije godinu dana smo ih imali puno manje ili su samo povremeno i na taj način igrali – kaže psihijatar.

– A sad ljudi, nakon što su kockali i kladili se online, mogu to raditi i uživo – komentira činjenicu da kockarnice zadovoljno trljaju ruke zbog povećanog prometa.

Hrvati jako vole kocku i kladionicu, jer imamo 2,2 posto takvih ovisnika u općoj populaciji, puno više od europskog prosjeka.

Najgore tek dolazi na jesen

Njihov broj drugdje varira od pola do dva posto, ovisno o državi. Još nema novijih podataka o tome koliko se novca na klađenju i kocki u Hrvatskoj vrti, no zadnji podaci, za 2017., kažu da je bila riječ o biznisu vrijednom čak 3,2 milijarde kuna prihoda. Kladionice i kockarnice, njih 64, imale su tad neto dobit od 460 milijuna kuna, šest puta veću nego 2010. Svake je godine dobit nešto veća. Zapošljavale su više od 6000 ljudi.

Do jeseni ove godine, najdalje krajem godine, Hrvatska bi mogla imati značajno više ovisnika o kocki nego što ih ima sad, boji se dr. Bodor. Nakon izolacije nastupaju financijska neizvjesnost i dugotrajan gospodarski oporavak, a ljudi ostaju bez posla. Zbog nesigurnosti bi se mogli okrenuti kockanju.

  • 27.000 eura prosječan je dug hrvatskog ovisnika o kocki i klađenju. Od kamatara posuđuje njih 20 posto.
  • 32 godine prosječna je dob ovisnika o kocki u Hrvatskoj. Najčešće su u braku i stalno zaposleni (51 posto).
  • 67 posto ovisnika o kocki razvilo je ovisnost o internet-igrama i klađenju unatrag nekoliko mjeseci.
  • 3,2 milijarde kuna prihod je 64 kockarnice i kladionice u 2017. godini, odnosno neto dobit od 460 milijuna kuna.
Sve više ovisnika traži pomoć
Dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o igrama na sreću svaki tjedan ima nekoliko novih pacijenata. Veću gužvu očekuju na jesen.

 

 

24sata.hr