Naslovnica Crkva Hodočasnici pristižu u Jajce na proslavu blagdana sv. Ive

Hodočasnici pristižu u Jajce na proslavu blagdana sv. Ive

Foto: Davor Krajinović

Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH.

 

Svake godine uoči i na spomendan sv. Ivana Krstitelja, 23. i 24. lipnja okupljaju se tisuće vjernika i hodočasnika iz BiH, Hrvatske i drugih država svijeta.

Danas u 16 sati najavljeno je iznošenje kipa sv. Ive s procesijom te misa s pokorničkim bogoslužjem. U 18 sati slavi se večernja misa s molitvom za bolesnike. Put križa uz brdo Grabež je u 20 sati.

Na sam spomendan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, jutarnje mise su u 7 i 8:30 sati, dok je svečano središnje misno slavlje u 11 sati.

Jedno od najvećih svetišta u BiH

Svetište Sv. Ive Krstitelja u Podmilačju, danas slovi kao najveće nemarijansko svetište katolika u Bosni i Hercegovini. Mnogi vjernici su i ove godine molili za zagovor moćnom zaštitniku Sv. Ivanu, prelazeći pješice i više od 100 km kako bi uoči i na svetkovinu bili u njegovu svetištu. Hodočasnici su stizali sa svih strana, ne samo iz Jajca i okolnih župa, već i iz Lašvanske te župa Lepeničke doline.

Mnogi će noć s 23. na 24. lipnja proveli pod otvorenim nebom u vrećama za spavanje ili jednostavno pokriveni dekama i jaknama.

Ivandan je najznačajnija svetkovina ljetnog ciklusa. Neki ga nazivaju i „ljetnim Božićem“. Bogat folklorni sadržaj uz ovu svetkovinu povezuje se poklapanjem s ljetnim solsticijem, to jest najduljim danom i najkraćom noći. Tako se večer uoči Svetog Ivana pale krijesnice, a u Hercegovini ih zovu i svitnjaci.

 

 

 

Hercegovački portal