Naslovnica Politika EKSKLUZIVNO: ZAŠTO JE ZATVORENA GRANICA S BIH I SRBIJOM? KORONAVIRUS NIJE PRIMARNI...

EKSKLUZIVNO: ZAŠTO JE ZATVORENA GRANICA S BIH I SRBIJOM? KORONAVIRUS NIJE PRIMARNI RAZLOG…

“Mislite li da je koronavirus stvarni razlog zatvaranja granica”, pita nas sugovornik blizak HDZ-u Hrvatske s kojim smo razgovarali o stanju u vrhu stranke pred najvažniji test Andreja Plenkovića.

 

Premijer za krizna vremena, kako ga nazivaju u Hrvatskoj, ovih dana ne miruje, a rješava se i onih koji mu predstavljaju uteg oko vrata. Sugovornik blizak HDZ-u Hrvatske priča nam koji su Plenkovićevi aduti za novu pobjedu i koga se želi riješiti u budućnosti.

– Gledajte, kada je Plenković došao na čelo stranke, a kasnije i na čelo Hrvatske kao premijer početak puta je bio težak, a to se protegnulo do današnjih dana. Morao je smirivati migrantsku krizu i sačuvati Hrvatsku od njihova “osvajanja zemlje”, nakon što ih je Zoran Milanović pustio i napravio “mini Njemačku” s ljudima koji mogu potpuno promijeniti sliku Hrvatske. U rješavanju migrantske krize premijer je uspio. Dogodio se i slom Agrokora o kojem je praktički gospodarstvo Hrvatske bilo ovisno. Plenković je sve napravio da Hrvatska više ne bude ovisna o Todoriću i sličnim Todorićima. Oslabio je moć tehnomenadžera koji žele vladati Hrvatskom iz sjene, a dosta njih bili su njegovi prethodnici na čelu Hrvatske vlade. Nije se libio smjenjivati one koji su činili pogreške ili bili povezivani s bezakonjem, a kada su Hrvati u BiH u pitanju, nijedan političar nije status tog naroda u BiH toliko internacionalizirao poput njega – tvrdi sugovornik i nabraja dosadašnja tri izbora Željka Komšića od strane Bošnjaka kojeg je nakon toga legalizirala tadašnja hrvatska politika, prvo Stipe Mesić pa onda i Ivo Josipović. – Sve je vodilo tzv. građanskom konceptu, odnosno bošnjačkom konceptu bez Hrvata, a onda je došao Plenković i krenuo u međunarodno lobiranje za narod kojeg žele izbrisati iz domovine koju je stvarao. Željka Komšića više nitko ne priznaje relevantnim čimbenikom – ističe.

Posebno spominje njegov rad u vremenu pandemije koronavirusa. – Hrvatska je ocijenjena jednom od najuspješnijih zemalja u borbi protiv koronavirusa, na vrijeme su donesene gospodarske mjere. Pogledajte tko prigovara Plenkoviću, samo oporba i mediji koji ga žele srušiti. Jeste li čuli nekog gospodarstvenika, pa čak i iz turističkog i ugostiteljskog sektora koji su najugroženiji, da prigovaraju Plenkoviću da nije učinio sve što je mogao? Niste, naravno – priča za Grude.com sugovornik i otkriva zbog čega stanovnici BiH i Srbije moraju u karantenu ako prijeđu granicu.

Tvrdi da koronavirus uopće nije primarni razlog. – Andrej Plenković je balansirao s ovom vladom najbolje što je mogao i izvlačio je maksimum. Međutim, svjestan je da su neki ljudi i njemu teret. Radi se prvenstveno o Miloradu Pupovcu. Posebno je ogorčen nakon srbijanskih izbora gdje nijednog Hrvata nema u Skupštini Srbije i Vojvodine. Prva demonstracija moći je uvođenje zabrana prelaska preko granice tako da tradicionalnih Pupovčevih autobusa neće biti niti iz Bosne i Hercegovine niti iz Srbije, a oni su mu maksimalno osiguravali nadmoć kod Srba u Hrvatskoj i prikazivali situaciju nestvarnijom nego što ona uistinu je. Čim prođu izbori granice će se ponovno otvoriti, a nakon pobjede Plenkovića mijenjati će se odnos prema Srbiji jer on drži mehanizme u svojim rukama. Ako Hrvatska blokira Srbiju na europskom putu nikakvo uljepšavanje stanja i bajke Aleksandra Vučića više neće prolaziti – zaključuje naš sugovornik.

 

 

Grude.com