Naslovnica Društvo Vlada FBiH uvodi vinjete na Svitavi

Vlada FBiH uvodi vinjete na Svitavi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku da uvede putne vinjete na prevoju Svitava, jedinom mogućem putnom pravcu kroz našu zemlju do Neuma. Razlog tome je nemogućnost naših državljana da odu na ljetovanje van granica Bosne i Hercegovine.

 

“Drugi talas koronavirusa nas je ponovo podigao u stanje pripravnosti, te je susjedna Hrvatska vratila na snagu četrnaestodnevni karantin, što nikako nije isplativo građanima zbog dužine trajanja godišnjeg odmora. Ljetovanje u Neumu je jedina mogućnost da naši građani provedu godišnji odmor pored mora, a mi smo i tu vidjeli priliku kako da malo dopunimo budžet, obzirom da smo od početka godine imali ogromne troškove”, ističe premjer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Vinjete koje će vozači dobijati prilikom skretanja na Svitavu biće podijeljene po kategorijama, te će u ovisnosti od tipe vozila varirati i cijena.

“Za obična putnička vozila cijena vinjete će iznositi simboličnih 75 KM, veća vozila poput kombija će morati imati vinjetu od 100 KM, dok će vlasnici kamp prikolica ili privatni autobuski prevoznici plaćati vinjetu po cijeni od 130 KM. Mislimo da je ovo cifra prihvatljiva za svačiji džep, a i mi moramo naći moduse kako da kompenziramo novac u budžetu. Ipak ima fine kilometraže dok se ide preko Svitave. Put sam po sebi je izazovan, te se u jednu ruku može tretirati kao turistička atrakcija u smislu reli vožnje. Čak razmatramo da napravimo i neke termine kako bi mogli ljudi iz ovog dijela Bosne i Hercegovine voziti kvalitetno bez prekida”, dodao je Novalić.

Vinjete će vrijediti samo u jednom smjeru, te će građani prilikom povratka kući, morati plaćati istu cijenu. Savjet svima koji se zapute na more da pripreme novca za ove troškove, kako se ne bi doveli u situaciju da ne mogu vratiti automobil nazad u svoj grad.

 

Tekst je satiričnog i humorističnog sadržaja 🙂

 

 

Šatro.info