Naslovnica Društvo Izbori za Hrvatski sabor u Bosni i Hercegovini na 45 biračkih mjesta,

Izbori za Hrvatski sabor u Bosni i Hercegovini na 45 biračkih mjesta,

Birači koji posjeduju hrvatsku e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini smatraju se aktivno registriranima i oni mogu nesmetano pristupiti glasovanju.

 

Izbori za Hrvatski sabor u Bosni i Hercegovini će se organizirati u subotu i nedjelju 4. i 5. srpnja na 45 biračkih mjesta, priopćili su iz veleposlanstva Republike hrvatske u BiH te su pozvali birače da tijekom glasovanja obvezno nose maske te se pridržavaju epidemioloških mjera koje vrijede u toj zemlji.

Najviše biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini bit će u Mostaru, dvadeset, slijedi Vitez s 10 biračkih mjesta.
U Sarajevu će biti otvoreno šest biračkih mjesta, u Livnu četiri mjesta za glasovanje, Tuzli tri i Banja Luci dva biračka mjesta.

Prema priopćenju, svoje biračko pravo mogu ostvariti hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini, a koji su do 24. lipnja izvršili aktivnu registraciju.

No, na dva dana izbora takvi birači mogu ipak glasovati uz posebnu potvrdu koja se izdaje na biračkome mjestu. Birači koji posjeduju hrvatsku e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini smatraju se aktivno registriranima i oni mogu nesmetano pristupiti glasovanju. Istodobno, hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji se na dan izbora zateknu u BiH, morali su obaviti prethodnu registraciju za glasovanje u inozemstvu.

U slučaju da to nisu napravili oni neće moći glasovati u inozemstvu, nego isključivo na svome redovitom biračkome mjestu u Republici Hrvatskoj. Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH su pozvali birače da na izborima poštuju epidemiološke mjere koje su na snazi u BiH, a to podrazumijeva nošenje maske i držanje distance.

 

Hercegovački portal