Naslovnica Politika Prekinuta sjednica Vijeća ministara BiH, nije usvojen dnevni red

Prekinuta sjednica Vijeća ministara BiH, nije usvojen dnevni red

Sjednica Vijeća ministara BiH danas je prekinuta kod samog utvrđivanja dnevnog reda. Po prvi put otkad postoji Vijeće ministara nije usvojen dnevni red, kazao je nakon sjednice predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD).

On je kazao da su protiv dnevnog reda glasali ministri iz HDZ-a BiH.

“Obrazloženje za neglasanje za dnevni red sjednice jeste da su određene tačke skinute na zahtjev ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA) koja je rekla da neće glasati za neka kadrovska rješenja koji dolaze iz reda hrvatskog naroda i to je razlog bio zašto nije usvojen dnevni red.

Očekivali smo da riješimo neke od otvorenih pitanja koja su bila i predmet usuglašavanja lidera stranaka. Sve je izgledalo da će se tako desiti, međutim, nije”, kazao je Tegeltija.

Kazao je da će sada uslijediti konzultacija i da se nada da će nesporazumi koji postoje na liniji SDA-HDZ biti deblokirani.

“Najsporniji dio su kadrovska rješenja koja su davno završena, kao i konkursne procedure, a neke su završene prije i godinu dana. Predstavnici HDZ-a su se pozivali na dogovor iz Istočnog Sarajeva da sve što bude završeno u proceduri da bude imenovano.

Radi se o dvije pozicije, jedna je direktor Službenog glasnika a jedna za Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Na sjednici su bili prisutni svi ministri, kompletan sastav Vijeća ministara”, kazao je Tegeltija.

On je rekao da prijedlog Selme Cikotića za imenovanje ministra sigurnosti BiH nije bio u proceduri.

“Dogovor je takav da se imenuje prvo oni koji su davno prošli procedure, pa da se tek onda u proceduru uputi imenovanje Cikotića”, kazao je Tegeltija.

Inače, lider SNSD-a Milorad Dodik jučer je najavio da će danas biti imenovani direktori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Također, na predloženom dnevnom redu je bilo imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e.

Na dnevnom redu trebao se naći i prijedlog revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina BiH – drugi krug glasanja, prenosi Klix.

 

 

Hercegovački portal