Naslovnica Društvo Ako se ne uvedu oštrije mjere u FBiH, zdravstveni sustav će biti...

Ako se ne uvedu oštrije mjere u FBiH, zdravstveni sustav će biti ugrožen

MOSTAR, 6. travnja (FENA) - U "covid bolnici" Sveučilišne kliničke bolnice Mostar sinoć je preminula starija muška osoba (1934.) iz Čapljine, što je četvrti smrtni slučaj od koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite HNŽ-a. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

Epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nermin Avdić tvrdi kako će zdravstveni sustav biti ugrožen ako se ne uvedu oštrije mjere u FBiH.

 

Broj zaraženih koronavirusom je u uzlaznoj putanji i ako ne pribjegnemo uvođenju oštrijih mjera na području Federacije Bosne i Hercegovine, to nećemo moći zaustaviti i zdravstveni sustav će nam biti ugrožen, poručio je epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Nermin Avdić.

On kaže kako se stoga najozbiljnije razmišlja da se u Federaciji BiH sva javna okupljanja svedu na minimum.

Iako je proglašenje epidemije u FBiH zakašnjela reakcija, ipak, to nam sada omogućava da uvedemo oštrije mjere. Gledajući sa zdravstvene strane, trebalo bi vratiti sve one mjere koje su ranije bile na snazi. Međutim, kada se sve sagleda s ekonomske strane, to nije moguće. S obzirom na to da je jako teško održati balans između ekonomije i zdravlja, ciljalo se na savjest građana, što, nažalost, nije dalo rezultate. Stoga je neophodno sva javna okupljanja koja neće napraviti, da tako kažem, ekonomsku štetu svesti na minimum, kaže Avdić za Avaz.

On naglašava kako se građani jako opušteno ponašaju te je u ovoj situaciji izuzetno važno zaštititi starije osobe i ustanove u kojima boravi ova populacija, kao i najmlađe da bi se spriječilo “zatrpavanje” covid-bolnica.

Mi smo se sada približili tzv. švedskom modelu, koji izgleda ne prolazi. Jer, kod nas ljudi promatraju situaciju na način ili ima mjera zabrane ili ih nema. Mi smo pokušali pronaći sredinu, ali, nažalost, to nije dalo rezultate. Definitivno smo prebrzo pustili mjere i ulaz na granicu bez ikakvih ograničenja, dodaje dr. Avdić.

Dodaje, nažalost, kako i to što na državnoj razini ne postoji ministarstvo zdravstva predstavlja veliki problem za državu, pa tako i za sve na nižim razinama iz više razloga.

Najprije jer mjere između entiteta nisu koordinirane i nemamo adekvatne mjere granične službe, kao ni adekvatne mjere nabavke svih potrebnih materijala i zaštitne opreme koja nam je stalno potrebna, zakljućuje Avdić.